Društvo

DANAS JE VELIKI CRKVENI PRAZNIK KRSTOVDAN: Post je obavezan, a na ovo treba posebno OBRATITI PAŽNJU

Autor Ivana Vlajković

Krstovdan se obeležava 27. septembra.

Izvor: Pritnscreen/Youtube/TV Hram

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju veliki praznik Krstovdan. To je dan kad je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Ovaj praznik se obeležava dva puta godišnje što govori koliko je značajan. Obeležava se 18. januara i 27. septembra u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je raspet Isus Hristos. Najvažnije pravilo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da ispoštuje na ovaj dan je da ga provede u postu i molitvi.

Post je obavezan i to suhojedenje koji se prema strogosti ili načinu uzdržavanja nalazi na drugom mestu svih postova, nakon potpunog uzdržavanja od svake vrste jela i pića (čak i vode). Suhojedenje podrazumeva uzimanje suve hrane ili samo hleba i vode, jedanput na dan.

Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela". Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)