Društvo

KAKO ĆE FUNKCIONISATI "AMBER ALERT" - Sva pravila potrage: Nestanak prijavljuje roditelj, policija preduzima hitne mere

Autor Ivana Lazić

Srpski "Amber alert" sistem "Pronađi me", počeo je sa radom, a određena su sva pravila i procedure funkcionisanja u cilju pronalaženja nestale maloletne osobe.

Izvor: Screenshot

Srpski Amber alert sistem "Pronađi me" zvanično je počeo sa radom! Sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen, a procedura prijave nestanka deteta i procedura potrage u okviru sistema "Pronađi me" je tačno određena:

"U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama", navodi se u obaveštenju o načinu rada sistema.

Kako je objašnjeno u prezentaciji MUP-a, procedura počinje tako što nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj. Odmah po prijavi, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka. Potom se hitno preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjom u razvoju i invaliditetom.
Potom kriminalistički inspektor na platformi postavalja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica, koje uz fotografiju sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192.

Aktiviranjem platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje momentalno objavljuju.

Građani se nakon toga aktivno uključuju u traganje za nestalim maloletnim licem i svoja saznanja javljaju policiji. Nakon pronalaska maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati, postavljena obaveštenja se brišu. Kako kažu iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, koje je i vlasnik sistema "Pronađi me", namena tog sistema je uspostavljanje brze reakcije u slučaju nestanka maloletnih lica slanjem jedinstvenog alarma različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestalom licu, sam alarm kao i informacije i podatke u okviru predmeta generiše MUP Srbije.

Nakon što MUP u sistemu kreira predmet/alarm za nestalo lice, svi učesnici procesa "Pronađi me" sa definisanim imejl adresama dobiće imejl obaveštenje s adrese pronađime@mit.gov.rs da je aktiviran novi alarm /predmet.

Unutar otvorenog predmeta, korisnik ima mogućnost pregleda sledećih relevantnih podataka: policijska uprava gde je prijavljen predmet, ime i prezime nestale osobe, godine starosti, lični opis, opis odeće i obuće, mesto i vreme nestanka i druge važne informacije.

Uz ove podatke, takođe postoji i opcija za pregled dodatnog opisa/beleški vezanih uz predmet, koji mogu dodatno opisati situaciju koja je prethodila samom nestanku.

Predmet može biti aktivan najviše 48 časova i nakon toga se automatski briše. Nakon tog vremena (ili ranije ako se lice pronađe), svi učesnici procesa dobiće e-mail obaveštenje kako je predmet zatvoren, te kako je potrebno obrisati sve sačuvane podatke i fajlove vezane uz taj predmet. Nakon toga se proces završava i više se ne odvijaju nikakve radnje vezane uz taj predmet.

Bonus video:

(Mondo/Sputnjik)