"AKO JE MOGLO U ROVU, MOŽE I U KAFANI" - SRBI BESNI ZBOG OVOGA: Sve češće slavu ne slave u svom domu, već po restoranima

Slavu bi bilo, najpreporučljivije, slaviti unutar male crkve. Mala crka jeste porodica, odnosno dom, ali sve više ljudi slavi po restoranima.

qunamax/Shutterstock.com

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetu Petku koja se nalazi na 6. mestu najvećih srpskih slava. Međutim, poslednjih decenija pojedini vernici slavu sa gostima proslavljaju u restoranima, neretko uz muziku, a ne u kući. Slavski kolač pored šanka, sveća na kariranom stolnjaku, ikona i kandilo u restoranu su sve češća slika sa moderne krsne slave, a teolog Nebojša Lazić kaže da slava ima duhovno, crkveno značenje i da treba da bude obeležje svake porodice.

"Slava označava proslavljanje svetitelja zaštitnika, slava je ozbiljan deo indetiteta srpskog naroda. Slava je naša veza sa našim precima i našim potomcima. Srbi proslavljaju krsnu slavu osam vekova, od kako postoji SPC i sama slava ima jedno liturgijsko značenje. Slavu nismo prestali da slavimo ni u najgora vremena po naš narod, istorijski najgorim momentima. Vojnici u toku prvog svetskog rata imali 'tain', mali vojni hleb, malu sveću i čep vina čime su nastavili proslavu svojih krsnih slava", rekao je Nebojša Lazić u Jutarnjem programu TV PRVA i dodao:

"Slava ima duhovno, crkveno značenje. Slavu bi bilo, najpreporučljivije, slaviti unutar male crkve. Mala crka jeste porodica, jeste dom. Da svaki domaćin, koji proslavlja krsnu slavu, proslavlja u svome domu, ali nova vremena, skučeni prostor, neki savremeni izazov iskušenja zahtevaju i neka savremena rešenja, ali ipak duboko verujem da je slavi mesto u domu, a ne kafani".

Nikola Janković iz udruženja "Ivent Industrija" Srbije se složio sa konstatacijom Nebojše Lazića i dodao da su današnje tedencije da ljudi više ne mogu da prime taj broj ljudi u svoje stanove i kuće i da shodno tome traže neka alternativna rešenja.

"Svakako mogu kući da osveštaju žito, vrte pogaču, da sve to završe kući, ali ako nemaju to prilike da posle i proslave sa zvanicama u okviru svog doma, onda se oni obraćaju restoranima i Ivent centrima. Mislim da je to jedini razlog zašto oni u suštini traže neke šire, veće lokacije gde mogu da smeste veći broj zvanica. Ako je moglo u rovu, može i u kafani", rekao je Nikola i opisao kako izgleda proslava u kafani:

"Imate neke dve varijante: ili su se ljudi skupili na ručak, uz neku laganu muziku ili organizuju sebi muzički program, to je to. Trpeza zavisi od toga da li je slava posna. Sve se isto primenjuje kao da se radi o kući, samo na jednoj većoj skali".

Teolog Nebojša Lazić je naglasio da je na takvim proslavama potrebno da domaćin ima slavsko žito, ikonu, sveću i slavaricu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Krsna slava Srpskе naprеdnе strankе – Svеta Pеtka  Kurir/Nenad Kostić

(MONDO)