Društvo

NOVČANICU OD 1.000 DINARA PRODAJE ZA 2.000! O ovom oglasu bruje mreže: Ima zainteresovanih, a razlog je sledeći!

Autor Miloš Škrbić

Novčanicu od 1.000 dinara prodaje za 2.000 dinara!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"1.000 dinara, 2006. godina, 2.000 dinara, fiksno, u odličnom stanju", glasi ponuda koja je izazvala čuđenje i lavinu komentara na društvenim mrežama.

"Genije otkrio način da se obogati", navodi se u objavi na Reditu, gde je podeljena i fotografija ovog oglasa. Mada, dodaje korisnik ove društvene mreže, "moguće da stvarno vrede iz jer je iz 2006 godine".

Oglas koji je zaokupirao korisnike mreža.
Izvor: Kupujem Prodajem/printscreen

Originalni oglas koji je i dalje na popularnoj platformi za prodaju i kupovinu ispostavilo se da ima zainteresovanih za kupovinu. Mnogima je ovaj oglas na prvi pogled delovao kao prevara na koju niko ne bi bio lud da nasedne, pa su u startu krenuli sa forama. "Napisao da je fiksno. Mislio sam da mu ponudim 1000 dinara za ovo"; "Prvi vlasnik, nema ulaganja samo stavi u novčanik i troši"; "2006. godište. Prvi vlasnik, malo prešla. Redovno održavanje"; "Može li pola za 1000?"; "Pa zato što je tad 1000 dinara vredelo više, jednostavno"...

Ipak, neki korisnici Redita pokušali su da daju realnije objašnjenje.

"Reč je o kolekcionarstvu koje se zove notafilija. Odnosno sakupljanju papirnog novca. Fokus je na novčanicama koje su nove kao i da nisu bile u opticaju. A na osnovu godine izdavanja, potpisa i serijskog broja, zavisi i cena. Postoje i precizno utvrđene kategorije, najbolje su UNC (one koje nisu ni bile u opticaju). Novčanica koja je već presavijena nema istu vrednost", napisao je jedan.

BONUS VIDEO

 (Mondo/Nova S)