PROFESORKA IZ SRBIJE OTIŠLA DA PREDAJE U AMERIKU PA DOŽIVELA ŠOK: Sibir, Slovenija, Srbija... Njima je to SVE ISTO!

Stvari zbog kojih bi naši đaci bili izbačeni sa časa su u Americi normalne.

Shutterstock/Monkey Business Images/Tiktok/vukiidukiimiki

Novosađanka Tamara je preko programa razmene profesora dobila priliku da predaje na jednom američkom koledžu - Univerzitetu Severnog Kolorada, u gradu Griliju, a na TikToku je odgovarala na pitanja svojih zaintrigiranih pratilaca. Tamara, koja se na TikToku predstavlja pod imenom „vukiidukiimiki", u Ameriku je otišla u septembru, a već na startu je uočila razlike između naših i tamošnjih učenika.

"Prvu stvar koju sam primetila da se razlikuje u odnosu na naše škole jeste da učenici ovde baš nemaju nikakav dres-kod. Dolaze u jako kratkim šortsevima, kratkim majčicama. To je kod nas recimo postalo pitanje u poslednje vreme. Profesori se ljute, ne dozvoljavaju. A ovde kada sam im rekla da nema šanse da bi tako ušli na čas su se baš šokirali i smatrali da je to oduzimanje neke njihove lične slobode i da odevanje nije neki način da se ukaže poštovanje ustanovi", ispričala je.

Kaže i da svi imaju duge nokte, roze kosu ili neki drugi fazon kojim "pokazuju svoju individualnost", a dodatno ju je šokiralo to što svi jedu i piju kafu na času. Njen video je privukao veliku pažnju, pri čemu mnogi smatraju da je škola ipak mesto gde bi kako profesori tako i đaci morali biti pristojno obučeni. Tamara im je objasnila da je primetila da nove generacije ne misle da je nepristojno ono što malo stariji misle da jeste.

"Mi, mislim na učitelje, nastavnike i profesore imamo malo drugačiju percepciju realnosti, posebno stariji profesori. E sad, šta je moja dilema, da li je važno doći pristojno i nepristojno se ponašati ili obrnuto, biti 'nepristojno' obučen a imati poštovanje i ponašati se kako treba. Ovde u Americi se učenici, za moj ukus, oblače nepristojno, ali se ponašaju izuzetno pristojno, barem u mojoj školi. S druge strane, kod nas učenici dođu pristojno pa sam opet doživela da mi đak kaže 'Ne mogu da pišem, olovka mi je otišla na godišnji odmor'", objasnila je Tamara, priznajući da je jedno forma a drugo suština - u ovom slučaju ophođenje prema profesorima.

Tamara je i u nekoliko drugih snimaka govorila o američkom obrazovnom sistemu, pa je u jednom konstatovala da su predrasude "skoro 90 posto istinite".

"Iskreno, na žalost, sve predrasude koje imamo o njihovom obrazovnom sistemu su skoro 90 posto istinite. Sve ono što vidite kroz šaljive videe o njihovoj geografiji ili opštoj kulturi, sve je tako u stvarnosti. Naravno ja kada sam održala prezentaciju o Srbiji, već sledećeg časa bilo je 'Sibir, Slovačka, Slovenija, Srbija, Sirija, sve je to isto njima. Uopšte nemaju predstavu o svetu izvan Amerike. I ono drugo što mi je jako čudno jeste da ne znaju ni esej kako da pišu - to je nešto što se kod nas u srednjoj školi podrazumeva. Mislim da smo u odnosu na njih u toj nekoj prednosti jer mi imamo opšte obrazovne predmete, svi su obavezni i ljudi uče. A ovde još u osnovnoj mogu da biraju i može se desiti da neko nema informatiku, ili neki jezik i posle sve to mora da nadoknađuje i zaostaje", objašnjava ona.Ipak, kaže da joj se sviđa njihovo "učenje zasnovano na veštinama".

"Dakle, znanje veština a ne sadržaja. Kod nas je obrazovni sistem zasnovan na sadržaju, na onom što se uči na materijalnim činjenicama, dok oni više rade na veštinama - kako ja ovo mogu da iskoristim na poslu koji ću raditi u budućnosti. Što se mene tiče, ja bih ova dva spojila da idu u paketu, nisam pristalica da bude 100 posto jedan ili 100 posto drugi, jer očigledno da nijedan ne daje baš najbolje rezultate", zaključila je Tamara.

BONUS VIDEO

(Mondo/Nova S)