Društvo

DRAŠKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE LAUŠ REKAO U BOLNICI: Pre nego što je izgubio govor, ponavljao jednu reč: To mu je bila želja

Autor Ivana Lazić

O brojnim talentima Žarka Lauševića, jednog od najpriznatijih glumaca u Srbiji, govorio je Vuk Drašković, njegov dugogodišnji prijatelj.

Izvor: ata images/antonio ahel/youtube/printscreen/NOVA S

Žarko Laušević, jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije, preminuo je u Beogradu u 63. godini posle kraće i teške bolesti. Bio je umetnik čiji je jedinstveni talenat i strast prema glumi ostavio impresivan trag na našoj filmskoj i pozorišnoj sceni. Vuk Drašković, njegov dugogodišnji prijatelj prisetio se svog druženja sa velikim glumcem.

"Mi smo prijatelji duže od 30 godina, i teško je izdvojiti jedan trenutak. On je neponovljiv u svakom pogledu, on je bio knez, parnas našeg i jugoslovenskog glumišta, ali bio je sjajan slikar, pisac, šahista. Malo je ljudi u Srbiji sa kojima sam se upuštao u teološke, filozofske, religijske, rasprave, posedovao je neverovatno obrazovanje i svestranost. Čovek koji nije umeo da jaukne, ni kada mu je bilo najteže. Kada sam ga godinama posećivao u Njujorku u izbegličkom stanu, kada je radio kao moler i građevinski radnik. Kakva je to ljudska veličina, intelektualna i moralna gromada. Uvek je dočekivao ljude nasmejan. Uskoro će biti premijera filma "Ruski konzul", eto nije mu se dalo da dočeka tu premijeru. Ceo film snimio je sa karcinomom pluća, dolazio sam na ta snimanja zbog njega, pričao sam sa njim. 

Moram da kažem u svoj toj njegov patnji i bolu, da prevlada tu sudbinu, kao dobra vila, tiho i nenametljivo mu je posebnu snagu davala supruga Anita, ćerka Jana. 

"Živeo je za uloge, žurilo mu se...U teškoj bolesti počinje da snima film koji je toliko želeo, i da igra ulogu koju je priželjkivao - ruskog konzula. Po snimanju tog filma, odmah, iako teško bolestan, ide da dosnimi "Kalkanske krugove", nije uspeo. Bolest ga je prekinula. U bolnici na Bežanijskoj kosi jednog jutra mu je bilo bolje. Tog jutra je odmah rekao 'Moram da idem da dosnimim Kalkanske krugove'. Nije se predavao. Dan ili dva pre nego što je izgubio i moć govora, pričao sam sa njim, ponavljao je rečenicu Koste kog je igrao u "Herojima Halijarda" - 'Ama, biće dobro'", ispričao je Draškovć.

Zagrebački mediji su objavili smrt Žarka Lauševića i stavili fotografiju Vuka Draškovića, a pisac kaže da ne misli da je to bilo namerno.

"Ne vidim da je to zla namera, za njih je verovatno posebna uloga bila ta u filmu "Nož", pa su autora pobrkali sa onim ko je nosio glavnu ulogu", kaže Drašković.

Bonus video:

(Mondo)