Društvo

"I DA SAM ZNAO ŠTA JE URADIO, NE BIH REKAO!" Oglasio se hrvatski ambasador u Srbiji o proterivanju Šnajdera!

Autor Miloš Škrbić

Hrvoje Šnajer, proteran je zbog špijunaže. OGLASIO SE AMBASADOR HRVATSKE U SRBIJI NAKON PROTERIVANJA HRVOJA ŠNAJDERA! Hidajet Biščević poručio: Da sam znao da...

Izvor: CorD Magazine Politics:Business:Diplomacy:Society

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević nije otkrio zašto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prvog sekretara Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasilo personom non grata.

"To je stvar koju ne želim da komentarišem, to nije nešto u šta bih se sada mešao, po onome što bi Englezi rekli 'no comment'. I da sam znao šta je uradio, ne bih rekao, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog okvira. Bez komentara" - rekao je Biščević za "24sata".

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iznenađen odlukom.

Podsećamo, prvi sekretar u Ambasadi Republike Srbije, Hrvoje Šnajer, proteran je zbog špijunaže, nezvanično saznaju "Novosti". Kako se pretpostavlja, u pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata.

Ranije večeras je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

BONUS VIDEO

(Mondo/Večernji list)