Društvo

"DOBRO VEČE, ŽELIM DA SE UBIJEM" Devojka u Nišu rekla da planira samoubistvo, dobila neočekivan odgovor od lekara

Autor Aleksandar Blagić

Neverovatna situacija dogodila se u Hitnoj pomoći u bolnici u Nišu, a cela situacija opisana je na društvenoj mreži "X", nekadašnjem "Tviteru".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Objava na društvenoj mreži "X", nekadašnjem "Tviteru", izazvala je pravu buru na toj društvenoj mreži. Kako se navodi, jedna devojka je došla u Hitnu pomoć 29. novembra i na šalteru je rekla da želi da se ubije.

"Hitna pomoć Niš, 29. novembar 2023, oko 21:30. U čekaonici nekoliko desetina ljudi. Ulazi devojka, ljubazno kaže radnici na šalteru “Dobro veče” i pita da li i dalje ne rade trijažu. Sestra je pita šta joj je. Devojka mirnim, ali drhtavim glasom odgovara: 'Hoću da se ubijem' ", stoji u objavi.

Kako je napisano, ona je tražila razgovor sa medicinskim osobljem, ali je dobila odgovor koji nije očekivala. Rekli su joj da "mora da sačeka" jer je gužva.

"Sestra je bledo i zbunjeno gleda i ćuti. Devojka dodaje 'Hoću da se ubijem, ali hoću i da živim. Molim vas uputite me nekome na razgovor'. Odgovor radnice na šalteru je: 'Morate da sačekate, gužva je' ", navodi se u nastavku priče.

Potom joj je devojka rekla da ima dovoljnu dozu lekova u rancu i da će možda da izvrši samoubistvo u čekaonici. Sela je na slobodnu stolicu i sačekala.

Gde je ta što bi da su ubije?", rekla je doktorka ili medicinska sestra pola sata kasnije pred punom čekaonicom.

Pacijenti u čekaonici su potom pokazali prstom ka dotičnoj devojci. Ona je ostala smirena, ali je poslala snažnu poruku medicinskoj radnici.

"Ostali pacijenti prstom pokazuju ka devojci. Ona ustaje i mirnom tonom pita sestru/doktorku: 'Zašto me stigmatizujete pred svima? Zašto ste neprofesionalni i znate li šta je medicinska etika? Znate li sa čim sve u glavi sam došla ovde kod vas'. Ova joj samo kaže: 'Ajde, ulazi'. Ne znam šta se dalje desilo, ali se nadam da je devojka dobro. Koliko god je to moguće", navedeno je u objavi.

Ova objava izazvala je veliki broj komentara ljudi koji nisu mogli da veruju šta je doživela devojka koja je imala suicidne misli. Bilo je i onih koji nisu bili iznenađeni reakcijom medicinske radnice jer su, kako kažu, takvo ponašanje već videli u Srbiji.

Ako ste u depresiji ili pomišljate na samoubistvo, postoji više načina da dobijete psihološku pomoć. Broj SOS linije klinike “Laza Lazarević” je 011/7777-000. Broj Centra “Srce” za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)