Društvo

PRED SVETOG NIKOLU OVO NIKAKO NE RADITE! Evo koje običaje bi valjalo poštovati

Autor Ivana Vlajković

Jedna od najvećih slava Sveti Nikola ili Nikoljdan se slavi 19. decembra.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Jedna od najvećih slava Sveti Nikola ili Nikoljdan se slavi 19. decembra. Za nju važi da pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu. 

Za dan slave potrebno je da se ispoštuju određeni običaji, ali je i dan pre veoma važan. Veruje se da ne treba kućne poslove obavljati dan pre i dan nakon slave. Takođe, neki smatraju da hrana kojom će se gosti služiti treba da se priprema samo dan pre

Sveti Nikola je bio poznat po svojoj darežljivosti prema siromašnima, a posebno prema deci. Legenda kaže da je tajno darivao siromašne, često ostavljajući novac u čarapama ili cipelama. Ova priča o njegovoj dobroti i velikodušnosti vremenom je evoluirala i doprinela formiranju slike o Deda Mrazu kao dobrom starcu koji donosi poklone deci širom sveta.

U Evropi, lik Svetog Nikole se vremenom pomešao sa lokalnim običajima i verovanjima, što je dovelo do stvaranja lika Deda Mraza kakav se danas poznaje. Pokloni se deci spremaju veče pre u dečje cipele, koje oni stavljaju na prozor. To potiče od verovanja da Sveti Nikola 18. uveče na belom konju obilazi domove i deli poklone deci.

Takođe, veruje se da će svako žensko dete koje je rođeno na ovaj veliki praznik imati srećan brak.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/I.V.)