Društvo

"MOŽDA ĆE MORATI DA SE DONESU PRAVILNICI" Danica Grujičić o nevakcinisanoj deci koja idu u školu

Autor Aleksandar Blagić

Danica Grujičić komentarisala je problem nevakcinisane dece u školama i vrtićima.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić /Miljan Zivkovic/Shutterstock.com

Profesor dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, komentarisala je slučaj nevakcinisane dece koja idu u školu. Ona je u izjavi za "Telegraf" rekla da deca koja nisu vakcinisana po obaveznom kalendaru imunizacije a uredno idu u školu, verovatno biti tema zajedničkog sastanka za republičku stručnu komisiju za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti.

"Mi ćemo gledati da Nacionalni tim za vakcine formiramo upravo od ove tri republičke stručne komisije. Možda će morati neki zakonsku akti i pravilnici da se donesu. To ne znači da vakcine koje se uvoze nisu sigurne. Upravo je Torlak taj koji proverava njihov kvalitet, to radi i ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) sa druge strane, priče oko toga da se uvoze vakcine koje nisu efikasne ne stoje", rekla je Grujičić.

Prema njenim rečima, krajem februara će biti postavljen kamen temeljac za nove laboratorije na "Torlaku". Time će se stati na put raznoraznim teorijama i pričama sa interneta.

"To je dokaz koliko Srbija ulaže, koliko je Institut 'Torlak' prepoznat kao nacionalno blago koje se ne sme pustiti. Sve priče o prodaji i puštanju više ne važe. To će biti dokaz koliko mi želimo da obnovimo i našzu proizvodnju vakcina a i sigurnost da ljudi ne bi jednostavno ni bi podlegali koje kakvim pričama koje mogu da pročitaju na internetu", zaključila je Danica Grujičić.

BONUS VIDEO:

(Telegraf/MONDO/A.B.)