Društvo

"JE L' STE SPREMILI DA ČASTITE?" Beograđanka otišla da polaže vožnju, instruktor je oborio kad je čuo da nema "mita"

Autor Jana Desovski

Instruktor u jednoj beogradskoj auto-školi je pre polaganja vožnje pitao devojku da li mu je spremila mito.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Sagovornica koja se javila portalu MONDO je opisala jednu nesvakidašnju situaciju koja joj se danas dogodila. Posle položenih testova, kao i dodatnih časova, kako bi se bolje pripremila za polaganje vožnje, na samom polaganju je doživela jednu neprijatnu i malo je reći užasnu situaciju.

Kako je opisala za naš portal devojka (ime i prezime poznato redakciji), polagala je vožnju u jednoj auto-školi u Beogradu. Dugo se pripremala i bila sigurna u svoje znanje, ali kada je sela u automobil pre polaganja joj je instruktor postavio pitanje koje ju je šokiralo. 

"Sela sam u kola sa instruktorom i policajcem, i bez blama me čovek pitao: "Je l' si spremila da častiš?' Ja sam naravno odgovorila da 'nisam', a on se začudio i rekao: "Aaa, niste. E, pa dobro onda". Odmah sam imala utisak da će me oboriti, kako god budem vozila. Što se naravno i desilo. Vozila sam po mom mišljenju jako dobro i situacija, za koju se ja ne sećam da se dogodila, je bila da 'nisam propustila pešaka', zbog čega se automatski pada. To je i bio razlog mog obaranja, ali samo na papiru. Jako sam se iznervirala", rekla nam je sagovornica.

Mito je krivično delo

U Srbiji su primanje i davanje mita krivična dela koja su sinonim za korupciju, a u našem Krivičnom zakoniku definisana su članom 367. i 368. Vrlo su teško dokaziva, a razlog tome treba tražiti u opredeljenju zakonodavca da sankcioniše i primaoca i davaoca mita. 

Podsetimo, u Srbiji je nekoliko puta dolazilo do hapšenja u auto-školama zbog mita. Godine 2015. dogodilo veliko hapšenje u auto-školi u Kostolcu i Velikom Gradištu zbog sumnje da su instruktori primili mito. Tada se sumnjalo da su od više kandidata, za polaganje vozačkog ispita, ili od njihovih roditelja tražili i primali poklon u novcu, u iznosima od 100 do 250 evra po kandidatu, da bi im, kao članovi ispitne komisije, omogućili polaganje vozačkog ispita.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)