Društvo

"BIO SAM KOD KUMA, ONDA SE POJAVIO BULATOVIĆ" Pitali smo građane: Gde ste bili kad je počelo NATO bombardovanje?

Autor Aleksandra Virijević

Pre tačno 25 godina počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Povodom toga smo pitali građane da li se sećaju gde su bili tog dana.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji se danas obeležava 25. godišnjica od početka bombardovanja NATO snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Širom zemlje biće održani brojni skupovi kada će svim nastradalima biti odata počast, položeni venci i cveće.

Intervencija je trajala 78 dana. Tog 24. marta 1999. godine začule su se prve sirene za uzbunu. One će verovatno mnogima ostati zauvek urezane u sećanje. 

Tačan broj žrtava bombardovanja do danas nije poznat. Neretko se u medijima govori da je u bombaškim napadima ubijeno više od dve hiljade civila. Ipak, podaci Fonda za humanitarno pravo (FHP) govore da je taj broj nešto manji. Na osnovu njihovih podataka poginulo je 754 ljudi, 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga.

Dok su pojedini želeli da što pre zaborave ovaj tragičan period, drugi ga još uvek pamte. Novinari portala Mondo su izašli na ulicu kako bi upitali građane da li se sećaju gde su bili 24. marta 1999. godine kada je počelo bombardovanje.

Sasvim običan dan se pretvorio u najgori košmar. Iako su postojale priče da može da dođe do ovakvog scenarija, ljudi se ipak nisu nadali da će do toga zaista i doći. Kako kaže naš sagovornik, to je za njega bio sasvim običan dan, a onda se na televiziji pojavilo saopštenje da počinje bombardovanje.

"Sećam se ko' danas. Bio sam kod kuma na ručku, pa se onda pojavio Momo Bulatović i kazao da počinje bombardovanje. To se i očekivalo, znalo se da će biti bombardovanje", rekao je gospodin.

Čim se začuo zvuk sirena za uzbunu gotovo svi su znali o čemu se radi. Jedini spas za mnoge tada bilo je upravo sklonište, dok su neki ostajali u svojim domovima.

"Bili smo u stanu i onda smo išli u sklonište. To je bilo prva dva, tri dana, a posle toga nisam išao više u sklonište jer sam video da pogađaju neke ciljane mete, tako da se nije moglo pobeći", ispričao je naš sagovornik.

On dodaj i da je odmah znao o čemu se radi.

"Znao sam, a čuo sam i ranije iz inostranstva da će biti, ali dok se to nije dogodilo nisam mogao da verujem. Nažalost, desilo se", rekao je gospodin.

U videu ispod pogledajte njihove odgovore:

 BONUS VIDEO:

 (Mondo/A.V.)