Društvo

KOLIKO JE KILOMETARA DANKA MOGLA DA PREĐE? Oglasio se pripadnik Gorske službe - svaki minut je bitan

Autor Jana Desovski

Pripadnik Gorske službe spasavanja je rekao koliko je otprilike nestala Danka mogla da pređe kilometara.

Izvor: Mondo

Po knjizi, dete od 3 do 5 godina, u najidealnijim uslovima i na ravnoj površini, može da pređe maksimalno 9 kilometara, rekao je za "Blic" spasilac Gorske službe spasavanja Dušan Mišić, koji je u potrazi za Dankom Ilić (2), koja je nestala juče u 13 časova u Banjskom polju, kod Bora. 

Nažalost, teren koji oni pretražuju u Banjskom polju, kako kaže, nije pristupačan i nije ravan. "Tako da devojčica nije mogla da ode daleko", kaže Mišić za "Blic": "Teren ima delova koji su eksponirani. Za nas odrasle nije toliko zahtevan, ali je za dete od 2 godine ovo izuzetno jako težak teren. Svi mi koji smo na terenu ispitujemo svaki detalj na njemu.

Za malom Dankom Ilić, kako je ispričao, pored spasioca Gorske službe spasavanja, traga više stotina ljudi, najviše pripadnika Žandarmerije, oko 200, a tu su i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, rudari... 

Kako je sinoć tekla potraga za nestalom Dankom

Potraga za Dankom je trajala cele noći, tokom koje je temperatura u Boru i okolini pala na svega 6 stepeni Celzijusa, dok je kiša na trenutke prestala. Pripadnici Gorske službe spasavanja su objasnili da su to u normalnim okolnostima dobri uslovi za potragu, ali da je svaki minut bitan jer se ipak radi o dvogodišnjoj devojčici.

Helikopteri su sinoć, uz dronove, leteli uprkos pomrčini i pretraživali teren termovizijskim kamerama. Iznad mesta nestanka Danke Ilić nalazi se put ka šumi koja nije gusta, ali u kojoj ima mnogo rastinja. Podsetimo, nestala Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 časova u prigradskom naselju Banjsko polje kod grada Bora. Potraga za devojčicom i dalje traje, a kako su naveli iz policije, a akcija je trajala čitavu noć.

BONUS VIDEO:

 (Blic/MONDO/J.D.)