Uživo

I NEKA BUDE KRAJ I POČETAK SVETA! Uživo - Potresna godišnjica masakra u Ribnikaru

Danas se obeležava godišnjica masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kom je ubijeno devetoro učenika i pripadnik obezbeđenja.

Izvor: Mondo Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić

Danas je godišnjica masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar". Trećeg maja 2023. godine ubijeno je osmoro đaka i pripadnik obezbeđenja, a ranjeno je šestoro učenika i nastavnica istorije. Jedna od ranjenih devojčica preminula je 12 dana kasnije u bolnici, 15. maja. 

22:13

Nina i Dragan Kobiljski govorili o masakru

Na "RTS-u" prikazan je dokumentarni film "Bol" u kojem su govorili roditelji ubijene dece u masakru. Nina i Dragan Kobiljski govorili su o svojoj ćerci i kako žive nakon strašnog zločina.

Izvor: RTS/ printscreen

21:42

Održan muzičko-scenski program u SKC-u

U zgradi Studentskog kulturnog centra, održan je muzičko-scenski program koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge.

20:37

Ljudi i dalje pristižu do škole

Veliki broj građana i dalje pristiže ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" kako bi se oprostio od ubijene dece. Građani donose cveće i pale sveće.

20:34

Doktorka Hitne pomoći opisala scene užasa u Ribnikaru

Ivana Stefanović, doktorka Hitne pomoći, bila je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je počinjen masakr 3. maja 2023. godine kada je učenik sedmog razreda ubio 10 osoba, devet učenika i školskog čuvara. Ona je opisala scene užasa u učionici u kojoj se masakr dogodio.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

16:04

Na Tašu ostavljena poruka za čuvara Dragana

U malom parku na Tašmajdanu zasađena su drveća i svako je posvećeno žrtvama iz "Ribnikara". Na drvetu za Dragana Vlahovića ostavljena je i potresna poruka koleginice iz škole koja ga je nazvala svojim najboljim drugom.

12:21

Članovi Vlade stigli ispred Ribnikara

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, nova ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić stigli su ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" gde su došli da odaju počast ubijenim đacima i pripadniku obezbeđenja.

11:24

"I neka bude kraj i početak sveta"

Na školi je postavljena tabla sa stihovima Branka Miljkovića iz pesme Tjentište.

"i neka bude kraj i početak

sveta koji će imati njihovo ime i naše ruke

ovde gde je istorija progovorila na sav glas

ovde gde ostaviše svoju krv da svetli (...)"

Izvor: Kurir

10:59

Da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakara u Srbiji

Članovi užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva i članovi Viktimološkog društva Srbije pozvali su sve da dođu na Tašmajdan i potpišu peticiju da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakara u Srbiji i odaju počast žrtvama.

"3. i 4. maj pamtimo kao najtužnije dane za Srbiju, da se oni ne zaborave i da se nikada ne ponove moramo da radimo na poboljšanju društva i setimo se onih koji su bili žrtve nezapamćenih zločina u Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni", rekla je govornica Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva i pozvala sve da polože danas cveće ispred škole u Kralja Milutina i sutra odaju poštu žrtvama u mestima kod Mladenovca.

10:06

Postavljen video-bim sa fotografijama stradalih

U Tašmajdanskom parku postavljen je video-bim gde se prikazuju fotografije stradalih.

9:36

Roditelji ubijene dece krenuli ka Tašmajdanskom parku

Roditelji ubijene dece krenuli su ka Tašmajdanskom parku gde će kod Spomenika od 9 do 19 sati biti održan Forum.

9:27

Čule se sirene za uzbunu, prekinut televizijski program

U 8.41 ispred škole čule su se sirene za uzbunu. Takođe je bio i prekinut program na televiziji. Zvuk sirena i prekid programa trajao je jedan minut. 

9:24

Stigli roditelji ubijene dece

Roditelji ubijene dece i porodica čuvara škole u OŠ "Vladislav Ribnikar" stigli su u ovu ustanovu noseći vence od belog cveća i sveće u rukama.

9:22

Počela komemoracija

Komemoracija za žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počela je danas u 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10.

9:19

Vučić položio cveće na godišnjicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole i poručio da je "prošla godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga".

Izvor: Instagram/bubuducnostsrbijeav

Ukratko

  • Godišnjica masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar"
  • Roditelji ubijene dece se okupili ispred škole
  • Građani odaju poštu žrtvama masakra
učitaj još +