Društvo

Zašto kvalitetna čokolada vredi svaki dinar u Srbiji?

Izvor Promo

Čokolada visokog kvaliteta pruža jedinstveno iskustvo koje zadovoljava sva čula, ali se postavlja pitanje šta je glavni razlog porasta cena?

Izvor: Promo

Čokolada je jedna od najomiljenijih poslastica širom sveta, a tajna njenog uspeha leži u bogatom ukusu, kremastoj teksturi i stvaranju osećaja zadovoljstva. Ona sadrži sastojke poput teobromina i feniletilamina, koji mogu da poboljšaju raspoloženje i izazovu osećaj euforije. Čokolada visokog kvaliteta pruža jedinstveno iskustvo koje zadovoljava sva čula, ali se postavlja pitanje šta je glavni razlog porasta cena?

Svima je poznato da kvalitetna čokolada ne bi postojala bez kakaoa. Ukusi kakaoa, koji mogu da variraju od voćnih i cvetnih nota, do zemljanih i orašastih tonova, omogućuju čokoladi najvišu reputaciju u svetu slatkiša. Bez kvalitetnog kakaoa, teško je proizvesti čokoladu vrhunskog kvaliteta, a održavanje proizvodnje kakaoa ključno je za ekonomsku stabilnost i ekološku ravnotežu u regionima gde se uzgaja.

Ukoliko ste primetili da su čokolade poskupele, onda bi trebalo da znate da proizvođači čokolade imaju poteškoća u održavanju visokog kvaliteta. Razlog je sve skuplji kakao. Cene kakaoa rastu zbog klimatskih promena, nepovoljnih vremenskih uslova i bolesti koje pogađaju useve u zapadnoj Africi. Ove poteškoće smanjuju količinu kakaoa koji je dostupan na tržištu.

Izvor: Promo

Štetni virus napada stabla kakaoa u Gani, zemlji koja je jedna od najvećih proizvođača ove sirovine. Jedinstveni alpski i prašumski teren, zajedno sa ekvatorijalnim položajem, daju lokalno uzgojenim mahunama bogatu i intenzivnu aromu kakaoa, a sada je između 15 i 50 odsto žetve izgubljeno zbog infekcije koja se širi. Zbog nje je već stradalo više od 250 miliona stabala.

Kako bi osigurali dugoročnu dostupnost čokolade i očuvali njen kvalitet, proizvođači moraju da prilagode svoje poslovanje i pronađu održiva rešenja. Mnogi od njih će početi sa korišćenjem zamena za kakao, kao što su jeftinije biljne masti.

Izvor: Promo

Oni proizvođači koji neće odstupati od vrhunskog kvaliteta i koji će i dalje koristiti kakao kao osnovnu sirovinu, urpkos njegovoj ceni koja je enormna, biće prinuđeni na korekciju cena svojih proizvoda.

Konzumacija čokolade visokog kvaliteta ne samo da pruža bolje zdravstvene benefite i bogatiji ukus, već i podržava održive prakse u proizvodnji kakaoa. Takva čokolada obično sadrži manje šećera i veći procenat kakaoa, što je bolja opcija u poređenju sa jeftinijim čokoladama koje su često prepune šećera i aditiva. Ovakva čokolada pravi se od pažljivo odabranih kakao zrna koji za rezultat daju glatku i kremastu teksturu koja se topi u ustima.

Mnogi, koji i dalje budu želeli da konzumiraju kvalitetnu čokoladu, pronaći će načine da mogu i da plate više. A vi? Kažu da kvalitet nema cenu.

Tagovi