Društvo

BILI SMO NA GULAŠIJADI U DEBELJAČI! Na manifestaciju došli iz cele Srbije: Dobar provod zagarantovan!

Autor Miloš Škrbić

Topao dan, sunce, miris dobre hrane i veseli ljudi, u velikom broju, i ove godine slave 30. "Gulašijadu" u Debeljači.

Izvor: Mondo

Na samo sat vremena vožnje od Beograda ove subote se održava gurmanska manifestacija, koja tradicionalno već 30 godina privlači ogroman broj gurmana iz čitave Srbije, ali i šire - jer niko ne želi da propusti "Gulašijadu".

Otvorena je u devet časova pre podne, kada ujedno i kreće priprema gulaša, a proglašenje najbolje skuvanog gulaša je u dva sata.

Kako za Mondo kažu učesnici i posetioci, iz cele Srbije, ni ove godine manifestacija nije omanula u okupljanju ljudi dobre volje, željnih provoda u prirodi i još bolje hrane.

Naši reporteri su razgovarali sa ekipom koja se takmiči već drugi put! U pitanju je ekipa "ASBIS", u kojoj su glavni kuvari Ivan Pavlović, Beograđanin, i Darko Đurđević, inače i sam iz Debeljače.

Darko Đurđević i Ivan Pavlović
Izvor: Mondo

Kako kaže Pavlović, bolji provod od ovog u Srbiji danas ne postoji.

"Nema boljeg provoda od ovog ovde, pogledajte sve te nasmejane ljude, kako sa porodicom uživaju, umereno pijući i smejući se, jer na kraju manifestacije znaju da će dobro i da klopaju", šaljiv je naš sagovornik Pavlović.

"Takmičimo se rame uz rame sa 87 ekipa, a familija mog "saborca" je došla ovde da nas podrži, iako žive u drugom delu Srbije".

Upitan da podeli savet za pravljenje dobrog gulaša ovaj kulinarski znalac nevoljno daje par naznaka, trudeći se da zadrži tajnu, a ko zna, možda i pobedničku recepturu za sebe.

"Dobar gulaš se kuva od osam do 13 sati, verovali vi to ili ne! Od namirnica za ovu količinu je bilo potrebno kupiti 10 kilograma mesa, devet kilograma luka, so, biber, kocku za supu, lovorov list, alevu papriku, paradajz pire, vino", objašnjava Ivan Pavlović, napominjući da neke tajne ipak ne sme da otkriva.

"Imate osnovne namirnice, ali za količinu i način upotrebe istih me nemojte pitati, to je moja tajna", zaključuje ovaj Beograđanin, ne odolevajući, ipak, da otkrije deo tajne recepture.

"Razmotrite senf, odličan je u kombinaciji sa gulašem".

Da ima i onih koji bi "na kvarno" da dođu do pobede, snimilo je oštro oko naše reporterke, koja je primetila da je jedan učesnik išao od kotla do kotla i u jedan sud, koji se predaje sudijama dao uzorak koji je napravio uzimajući od svakog učesnika po malo.

Međutim to je protiv pravila i takav uzorak se ne može uzeti kao takmičarski.

BONUS VIDEO: Gulašijada u Debeljači

 (Mondo/M. Š.)