Društvo

VANDALIZAM NA ZLATIBORU! Turisti za sobom ostavljaju strašan lom - parkovi uništeni, a grafiti na sve strane

Autor Aleksandra Virijević

U parku su uništene dve drvene pečurke, ispisani grfiti na automuskim stajalištima i izvađene sadnice cveća.

Izvor: RINA.RS

Sezona godišnjih odmora je počela. Mnogi svoje slobodne dane koriste za "beg" na nešto egzotičnije destinacije. Međutim, pojedini ipak biraju da ostanu u Srbiji i posete neke od njenih prirodnih lepota. Kao najposećenija destinacija za odmor u poslednjih nekoliko godina svakako je Zlatibor. Veliki broj turista sa sobom je doneo i štete na parkovskom mobilijaru, sveže saniranim autobuskom stajalištima i u bašti ispred tržnog centra. Iz tog razloga moralo je da reaguje Komunalno javno preduzeće "Zlatibor", kada su videli kako se građani i turisti ophode prema javnoj imovini.

"Očuvanje javne imovine je od suštinskog značaja za kvalitet života u našoj zajednici. Javna imovina, uključujući parkove i parkovski mobilijar, igrališta i sve druge infrastrukturne elemente, pripada svima nama i služi za poboljšanje svakodnevnog života svih sugrađana. Nažalost, dešavaju se incidenti kojima se pokazuje da se naša zajednička dobra ne tretiraju uvek s dužnim poštovanjem. Vandalski čin koji se dogodio prethodnih dana na više lokacija rezultirao je značajnom štetom, uključujući uništenje dve drvene pečurke u parku naselja Đurkovac, ispisivanje grafita na tek saniranim autobuskim stajalištima u Čajetini, vađenje sadnica sezonskog cveća u tržnom centru na Zlatiboru, kao i lepljenje izbornih plakata na komunalne posude i reciklažna ostrva", navode iz KJP "Zlatibor" na svojoj Fejsbuk stranici.

Uz objavu priložene su i fotografije koje pokazuju učinjenu štetu, uz napomenu da će ona zahtevati značajne resurse koji su mogli da budu bolje iskorišćeni za unapređenje zajednice.

"Pozivamo sve građane na saradnju i odgovorno ponašanje kako bismo zaštitili i sačuvali našu javnu imovinu", apeluju iz KJP "Zlatibor".

BONUS VIDEO:

(Mondo/A.V.)