PESAK IZ SAHARE NIJE DONEO SAMO EKSTREMNU TEMPERATURU! Evo kako se širom Srbije tražio spas od sunca

Crveni meteo-alarm bio je na snazi danas u skoro svim krajevima zemlje.

MONDO/Stefan Stojanović/Lana Stošić/U. Arsić/Weatheronline.co.uk/Screenshot

Danas je širom Srbije bio na snazi crveni meteo-alarm, u hladovini je izmereno blizu 40 stepeni, a na suncu znatno više. Ko nije morao, nije trebalo da izlazi iz kuće zbog vrućine i visokog UV indeksa.

U subotu se očekuje blago zahlađenje sa pljuskovima i grmljavinom u popodnevnim časovima što će mnoge oduševiti. U centru Beograda, u Knez Mihajlovoj, bilo je skoro 40 stepeni i činilo se da je sve manje više normalno - mnogi su izašli u šetnju, a radno vreme nisu menjali ni ulični prodavci.

"Poslodavci su bili obavezni da primene mere, da organizuju rad na drugačiji način, da obezbede pauze, uz obezbeđivanje odgovarajućih napitaka i vode, takođe da se češće menjaju zaposleni koji rade na otvorenom", rekla je Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema zvaničnim podacima, najtoplije je bilo u Novom Sadu, Loznici, Beogradu i Valjevu. Ćuprija takođe beleži rekordno visoke temperature, mnogi stanovnici tog mesta kažu da maksimalno izbegavaju kretanje po suncu i da sede u hladovini po parkovima.

Iz Sahare stigao pesak uz vrućinu

Ako ste slučajno prethodnih dana gledali malo duže u nebo, mogli ste da vidite sivo i tmurno nebo umesto standardne plave boje. Razlog tome je što je iz Afrike stigao saharski pesak uz topao vazduh. Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se i u subotu, a od nedelje i ponedeljka najavljena je kiša koja će smanjiti njegovu količinu u gornjim slojevima atmosfere.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU" Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice  Kurir televizija

(RTS/MONDO/A.B.)