Društvo

"DO 30 GODINA TREBA SVE DA SE ZAVRŠI"! Pitali smo građane: Kada je pravo vreme za brak i decu?

Autor Aleksandra Virijević

Pitali smo građane kada je pravo vreme za brak i decu.

Izvor: Mondo

Uloga roditelja jedna je od najzahtevnijih u životu muškarca i žene. Stvaranje porodice, ulazak u bračnu zajednicu i rađanje dece sastavni su deo života mnogih. Ipak, pojedini imaju dilemu kada je idealno vreme da se ostvare u ulozi roditelje i stanu na "ludi kamen". Sa medicinske tačke gledišta najbolje vreme za ženu jeste između 20. i 25. godine života. 

Međutim, danas se mnogi parovi na ovaj korak odlučuju tek posle 30. i blizu 40. godine. Mišljenja na ovu temu svakako su različita, pa iz tog razloga i nije moguće dati tačan i precizan odgovor. 

Ekipa portala Mondo odlučila je da proveri šta građani misle na ovu temu, pa smo ih pitali kada je pravo vreme za brak i decu.

Naša sagovornica smatra da je pravo vreme za decu pre 30 godina. On navodi i da danas mladi ne razmišljaju toliko o godinama koje su optimalne za brak i decu.

"To je za svakog individualna stvar, ali pošto sam ja žena i mogu da govorim samo iz te perspektive, u biološkom smislu je svakako bolje da to bude ranije, pre tridesete. Ja sam recimo rodila sa 34 i osećam neki zamor, sada već u srednjim, poznijim godinam. Ćerka mi je sada relativno mlada, a ja već ulazim u neke godine. Tako da bi bolje bilo da sam bila mlađa, ali sam se i kasnije udala", kaže ona i dodaje: 

"Ima žena koje su rodile pre i posle dvadesete, i posle četrdesete, tako da smo očigledno uhvaćeni u nekoj psihološkoj i fizičkoj ambivalneciji, gde ne može da se odredi, niti je bitno sada toliko, niti se na to gleda u nekom socijalnom smislu kako se to nekad gledalo".

Naša sledeća sagovornica navela je kada su, po njenom mišljenju, prave godine za brak i roditeljstvo.

"Otprilike između 25 i 27 godine, mislim da su mladi tada dovoljno zreli", smatra jedna gospođa.

Ipak, kada govorimo o ovoj temi odlučujući faktor nisu samo godine, već i to da li je par spreman na taj korak.

"Pravo vreme za brak i decu je onog trenutka kada se ljudi sastve, kada odluče. Pravo vreme može da bude tamo između 28. 33. i 35. godine, kako ko odluči", navodi naš sagovornik.

Na osnovu mišljenja naših sagovornika, možemo da zaključimo da gotovo svi smatraju da je upravo životni period između 25. i 30. godine idealan za zasnivanje porodice.

"Do tridesete da se završi i brak i deca već da budu.Tamo između 26 i 27 godina", kaže jedna gospođa.

Naš sledeći sagovornik ipak smatra da je potrebno da sačekmo pravu osobu, kao i da godine nisu toliko bitne.

"Ako bismo gledali vremenski to bi po meni bilo negde između 20 i 25 godin, što pre. Ipak, treba da sačekamo pravu osobu i pravu ljubav", zaključio je jedan mladić.

Ekipa portala Mondo nedavno je sprovela anketu sa pitanjem - Da li biste živele sa svekrvom?

BONUS VIDEO:

(Mondo/A.V.)

Tagovi