DA LI ZNATE KAKO NASTAJE KAFA? Da bi probudila sva vaša čula, prolazi kroz jedinstveni proces pripreme

Ljubav prema kafi može da se objasni kroz njen uticaj na naša čula. Jedan od prvih i najmoćnijih doživljaja koje nam pruža omiljeni napirak je miris.

Promo

Sveže samlevena i kuvana kafa oslobađa stotine aromatičnih jedinjenja koja stvaraju kompleksan i prijatan miris. Kafa može da ima voćne, cvetne ili orašaste note, a Grand Single Origin Peru Chanchamayo odlikuje se slojevitim ukusom čokolade koji prate note badema i citrusa. Zašto je toliko ukusna?

Dolazi iz Perua, koji je poznat po proizvodnji organske prvoklasne arabike, sa Rainforest Alliance sertfikatom koji garantuje da je kafa uzgajana na farmama sa visokim standardima održivosti. Grand Single Origin Peru Chanchamayo kafa uzgaja se u tropskom regionu Chanchamayo, udaljenom oko 300 kilometara od Lime. Specifični klimatski uslovi i visoka vlažnost ovog područja idealni su za uzgoj kafe vrhunskog kvaliteta, a ujedno su i dom za tukane. Tukan na ambalaži Grand Single Origin Peru Chanchamayo kafe simbolizuje egzotičnost, visok kvalitet, ekološku odgovornost i očuvanje prirodnog staništa.

Promo 

A da li znate koliko je dug put novi član Single Origin porodice prošao da bi stigao u vašu šolju i postao vam omiljeni izbor? Uzgaja se u tropskoj oblasti Perua, na plantažama kafe koje se nalaze na nadmorskim visinama između 1.200 i 1.700 metara. Ova visina omogućava kafi da raste sporije, što daje zrnima više vremena da razviju kompleksne arome i ukuse. Između vremena kada su posađena, ubrana i kupljena, zrna kafe su prošla kroz tipičan niz koraka kako bi izvukla ono najbolje.

Promo 

Branje

U zavisnosti od sorte, potrebno je otprilike 3 do 4 godine da novozasađeno stablo kafe donese plod. Plod, nazvan trešnja kafe, postaje tamnocrven kada je zreo i spreman za berbu. Grand Peru Chanchamayo dolazi iz Perua, gde se koristi metoda ručnog branja. Berači se smenjuju između stabala svakih 8 do 10 dana, birajući samo trešnje koje su na vrhuncu zrelosti. Pošto je ova vrsta žetve radno intenzivna i skuplja, koristi se prvenstveno za berbu finijih zrna arabike.

Pranje

Kada je kafa ubrana, prerada mora da počne što je pre moguće, kako bi se sprečilo kvarenje ploda. Obrađuje se na dva načina. Dok je suva metoda prastara metoda koja se još uvek koristi u mnogim zemljama, vlažna metoda je zastupljenija. Ona uklanja spoljašnji deo trešnje kafe nakon berbe, tako da se zrno suši sa samo pergamentnom korom. Sveže ubrane trešnje kafe prolaze kroz mašinu za pulpiranje kako bi se odvojila kora i pulpa od zrna. Dok se fermentišu u vodi, zrna kafe se odvajaju po težini. Lakše lebdi, a teže tone na dno. Trajanje fermentacije zavisi od temperature, vlage i vrste kafe. Kada se fermentacija završi, kafa je gruba na dodir. Temeljno se ispire i spremna je za sušenje.

Sušenje

Kafa može da se suši na suncu tako što se stavlja na stolove ili podove za sušenje, gde se redovno okreće. Takođe može da se suši mašinom u velikim posudama ili u sušarama koje koriste topli vazduh. Osušena zrna, koja su još uvek sa žućkastim slojem pergamenta, skladište se u vrećama dok se ne pripreme za izvoz.


Sortiranje

Razvrstavanje i sortiranje se vrši prema veličini i težini, a zrno se takođe pregleda radi nedostataka u boji ili drugih nesavršenosti. Veličine zrna se sortiraju korišćenjem vazdušnog mlaza za odvajanje teškog od lakog zrna. Prolaze kroz mašine koje odstranjuju pergamentni omotač, ostavljajući zelena zrna kafe. Zrno koje ne ispunjava zadovoljavajuće kriterijume zbog nedostataka (ima neprihvatljivu veličinu ili boju, prefermentisano je, oštećeno, neoljušteno) se uklanja. U mnogim zemljama, ovaj proces se obavlja i mašinski i ručno, osiguravajući da se izvoze samo najkvalitetnija zrna kafe.

Izvoz

Zrna, koja se sada nazivaju zelena kafa, utovaruju se na brodove u vrećama od jute i otpremaju u kontejnerima obloženim plastikom.

Prženje

Prženje pretvara zelenu kafu u aromatična smeđa zrna koja kupujemo u našim omiljenim prodavnicama ili kafićima. Većina mašina za prženje održava temperaturu od 180°C do 240°C. Kako ne bi izgorela, zrna se kreću tokom celog procesa. Kada postanu braon boje, mirisno ulje zaključano unutar zrna, počinje da izlazi. Ovaj proces, koji se naziva piroliza, u srcu je prženja! On proizvodi ukus i aromu kafe koju pijemo.

Kaping

Ovo uključuje mlevenje kafe, prelivanje vrućom vodom i testiranje ukusa kafe. Cilj pravilnog mlevenja je da se dobije pun ukus u šoljici kafe. Dužina vremena u kom su zrna kafe u kontaktu sa vodom određuje idealan stepen mlevenja. Obično, što je kafa finije samlevena, to će se brže pripremiti.
Degustacija i uživanje

Finalni korak koji budi sva vaša čula. Nakon svih provera kvaliteta, pržena, zrna se pakuju i šalju potrošačima. Svako od nas kuva kafu na na svoj način i tako dobija prepoznatljiv ukus koji mu ulepšava svaki dan. Punoća i tekstura kafe doprinose ukupnom iskustvu i užitku u ispijanju.

"Čudna stvar kod kafe je to što kad jednom otkrijete koliko je dobra, više nikada ne možete da živite bez nje", rekao je Dejvid Linč. Pa, da li ste spremni za ukus koji prenosi magiju Perua?