OVI SMEROVI SU SVE TRAŽENIJI! Gasiće se pojedina odeljenja: Nakon škole mogu da zarade i do 4.000 evra!

Ono što je bilo u samom vrhu interesovanja sada doživljava znatan pad kako u broju prijavljenih, tako i u broju bodova za upis.

Mondo/ Stefan Stojanović

Svršene osmake više ne zanimaju elektrotehničke škole, naročito IT smerovi, što u stručnim školama, što u gimnazijama!

Ono što je bilo u samom vrhu interesovanja sada doživljava znatan pad kako u broju prijavljenih, tako i u broju bodova za upis.

"Jedan od razloga je prilična popunjenost tržišta. IT smerovi u gimnazijama su poluprazni, imaju od sedam do deset učenika, popunjene su samo dve, tri gimnazije. Činjenica je da za specijalizovana odeljenja za informatiku nema velikog interesovanja i smatram da će se ta odeljenja polako gasiti" - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i dodaje:

"S druge strane, svršeni srednjoškolci se i dalje interesuju za fakultete na kojima postoje ovi smerovi, ali i to interesovanje polako opada. Zato medicinske škole ne prestaju da kod malih maturanata budu prva želja. Ne zaostaju ni Vazduhoplovna akademija, škole za ugostiteljstvo i turizam. Antić kaže da đaci i dalje ne upisuju zanatske škole, a pojedini zanati daju platu kao da rade u IT sektoru".

"Zavarivač je zanimanje koje donosi platu od 2.000 do 4.000 evra mesečno. Mislim da su građevinske škole pogrešile što su neke smerove nazvale stručnije. Na primer, monter suve gradnje je u stvari tesar, i to većina ljudi ne zna. Takođe, tehničar za završene građevinske radove je armirač, a moler je izvođač dekorativnih površina".

BONUS VIDEO: SREDNJOŠKOLCI KROZ IGRU NAUČILI KAKO DA OČUVAJU NAŠU PLANETU! Predavanje predstavnika "Vojvodinašume" ostvarilo dobre rezultate

This browser does not support the video element.

SREDNJOŠKOLCI KROZ IGRU NAUČILI KAKO DA OČUVAJU NAŠU PLANETU! Predavanje predstavnika "Vojvodinašume" ostvarilo dobre rezultate  Kurir televizija

(Mondo/Kurir/M. Š.)