OVO SU TRENUTNO 3 NAJTOPLIJA GRADA U SRBIJI! Izmerena "paklena" temperatura - RHMZ izdao upozorenje

U tri grada u Srbiji danas je izmereno čak 37 stepeni Celzijusa.

Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic

U Srbiji je u toku jak toplotni talas, koji će trajati i čitave naredne sedmice. U pojedinim gradovima izmereno je preko 35 stepeni, a od srede, 10. jula, očekuje nas preko 40 stepeni. 

Kako upozorava RHMZ, u većini urbanih sredina očekuju se tropske noći. Toploti talas pratiće i izraziti deficit padavina, što će se nastaviti i naredne nedelje. Upravo će jak i dugotrajan toplotni talas uzrokovati maksimalne temperature od 33 do 40 stepeni Celzijusa širom zemlje. 

Najnovija merenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazala su da Palić, Smederevska Palanka i Ćuprija beleže danas najviše temperature na teritoriji Srbije, tačnije 37 stepeni Celzijusa, dok je u Beogradu izmereno 35 stepeni. U gotovo većem delu Srbije izmereno je samo jedan stepen manje u odnosu na pomenute gradove. Tako je u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Banatskom Karlovcu, Kragujevcu, Negotinu, Kruševcu trenutna temperatura 36 stepeni. 

Stanovnici Sjenice, Zlatibora, Crnog Vrha danas su u nešto boljem položaju, budući da je tamo izmerena temperatura od 28 stepeni. Ipak, najsvežije je na Kopaoniku, gde je izmereno samo 23 stepena. 

Ovakva je situacija u ostalim gradovima u Srbiji:

  • Valjevo, Beograd, Veliko Gradište, Niš, Leskovac, Zaječar - 35 °C
  • Loznica, Sremska Mitrovica, Požega, Kraljevo i Vranje - 34 °C
  • Kuršumlija - 33 °C
  • Dimitrovgrad - 32 °C

Hitno upozorenje

RHMZ izdao je za danas upozorenje za područje cele zemlje na toplotni talas.

"Topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana. S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", stoji na sajtu RHMZ.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU" Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice  Kurir televizija

(Mondo/A.V.)