PRŽILI SMO JAJE NA +40 NA ULICI U BEOGRADU! Razbili smo mit o vrelini: Omlet ili jaje na oko?

U centru grada, reporteri redakcije Mondo odlučili su da razbiju mit, koji ovih dana mnogi pominju u svakodnevnim razgovorima - "Toliko je toplo da bi se jaje na asfaltu moglo ispržiti".

Mondo

Beograđani su ove subote mogli da osete pravu tropsku vrućinu, jer su temperature dostigle nesnosnih +40 °C. Građani su tražili hladovinu i spas od vreline u svakom senovitom kutku velegrada, a reporteri redakcije Mondo su odlučili da razbiju često spomenut mit - "Toliko je toplo da bih jaja na asfaltu mogao da ispržim".

Pripremili smo jaja, ulje i našli najužareniju šahtu u krugu dvojke, sa ciljem da saznamo da li je temperatura metalnih šahtova dovoljna za pripremu omleta.

Prvi eksperiment je sproveden - razbili smo jaje i pokušali da ga ispečemo "na oko". Uljem smo prethodno podmazali šaht. Brzo je na ivicama počela da se hvata belina, pa je naknadnim mešanjem dobijena retka smesa - nalik prvoj fazi prženja jaja u tiganju.

Naša ekipa posmatrala je kako se jaje postepeno menja pod uticajem vreline, dok su prolaznici sa zanimanjem zastajali i posmatrali neobičan prizor. 

Potom smo odlučili da proverimo da li bi se jaje na šahti brže ispržilo kao omlet, pa smo postupak podmazivanja uljem ponovili.

Umućeno jaje smo sipali na drugi nauljeni šaht. Nakon desetak minuta jaje je postalo blago rovito, što je dokaz koliko je sunce nemilosrdno ovog leta.

Građani su upozoreni da se klone direktnog sunca, piju dovoljno tečnosti i traže rashlađenje u klimatizovanim prostorijama. Meteorolozi najavljuju da će temperature ostati visoke i narednih dana, te se preporučuje poseban oprez za starije osobe, decu i hronične bolesnike.

BONUS VIDEO: KOJI SLADOLED JE OTPORNIJI NA SUNCE?

This browser does not support the video element.

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?  Espreso