Kratak predah od vrućina: U ovim delovima Srbije stižu pljuskovi i grmljavina, evo kada se nastavlja toplotni talas

U pojedinim delovima Srbije mogući su pljuskovi sa grmljavinom, navode iz RHMZ-a.

MONDO/Stefan Stojanović

Prema prognozama RHMZ do kraja jula nas očekuje sunčano i toplo vreme. Kratak predah od toplotnog talasa, kojim je Srbija bila pogođena tokom jula, biće prekinut temperaturama do 33 stepeni.

Ipak, danas, 27. jula, u pojedinim delovima Srbija moguća je pojava oblaka i kratkotrajne kiše. RHMZ najavljuje da je mogući lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu i jugu Srbije, dok je ponegde moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

"Početkom avgusta još malo toplije. U četvrtak (01.08.) od 32 do 35 °C, a u petak i subotu (2 - 3.08.) lokalno i do 37 °C. Narednog vikenda ponovo se očekuje i retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom", navode iz RHMZ.

Maksimalne temperature:

  • danas, 29. jula, od 29 do 33 °C
  • sutra, 30. jula, od 28 do 32 °C
  • u sredu, 31. jula, od 30 do 33 °C

Toplo vreme sve do septembra

Prema prognozama meteorologa Ivana Ristića tokom avgusta možemo da očekujemo novi toplotni talas sa temperaturama do 40 stepeni Celzijusa. 

"Danas, ali i do kraja jula svežije uz povremeno umeren severozapadni vetar maksimalna temperatura prijatna od 28-32 stepena, dakle bićemo uglavnom u zelenom meteoalarmu sa maksimalnim temperaturama do 32 stepena. Avgust počinje sa porastom temperatura i ulazimo polako u period sa tropskim temperaturama, ali i sve češćim tropskim noćima tokom kojih će minimalna temperatura biti viša od 20 stepeni. Naročito u većim gradovima Srbije", najavljuje Ristić.

Kako najavljuje, sledećeg vikenda, odnosno u subotu, očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom i manje osveženje koje neće potrajati dugo.

"Zatim od ponedeljka, 5. avgusta stabilizacija vremena prema nama jača afrički anticiklon koji sa sobom donosi vreo vazduh i maksimalne temperature od 35-40 stepeni. Za sada se ne vidi kraj toplotnog talasa. Osim visokih temperatura biće veoma sparno probajte da se adaptirate i da se rashladite", poručuje Ristić.

Upozorenje na grmljavinu u 4 dela Srbije

RHMZ je upalio žuti meteoalarm zbog grmljavine u četiri dela Srbije. Kako se vidi na mapi, severni deo zemlje obojen je zelenom bojom, bez upozorenja. Ipak, u 5 delova Srbije na snazi je upozorenje na visoke temperature i padavine.

RHMZ / screenshot 

Takođe, četiri dela Srbije obojena su žutom bojom zbog grmljavinskih nepogoda, i to:

  • Istočna Srbija
  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadna Srbija
  • Kosovo i Metohija

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Detaljna vremenska prognoza meteorologa Todorovića za Kurir DRUGI DEO  Kurir televizija

(Blic/Mondo/A.V.)