U Srbiju stiže ubica toplotnog talasa "Lucifer killer": Dva dela zemlje su na udaru nevremena

Meteorolog Ristić je naveo da stiže "Lucifer killer".

MONDO/Jana Desovski

Tokom ove sedmice vreme u Srbiji biće sve nestabilnije, sa blažim padom temperature. Kako najavljuje Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), do sredine sedmice biće promenlјivo i nestabilno, povremeno sa plјuskovima i grmlјavinom koji će danas lokalno biti izraženiji uz grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih plјuskova, uglavnom u zapadnim i južnim, sutra i u centralnim, a u sredu i u severnim predelima.

Kako najavljuje meteorolog amater Marko Čubrilo, danas i sutra nad većim delom regiona biće oblačno i malo svežije uz grmljavinske pljuskove i moguće nepogode.

"Zbog položaja ciklona ovo pogoršanje će zahvatiti i Jadran gde se uz jugo na južnom i buru duž srednjeg i severnog dela povremeno očekuju kiša i pljuskovi. Znatno manje padavina na severu, severoistoku i istoku Srbije gde je samo ponegde moguća pojava pljuska ili oluje, a biće oblasti gde padavina i neće biti. Nestabilnosti će u ova dva dana dolaziti sa istoka i jugoistoka uz jak istočni i jugoistočni vetar. Maksimumi od oko 23 na zapadu regiona do oko 37 stepeni ponegde na istoku i jugoistoku", najavljuje Čubrilo.

U četvrtak maksimalna temperatura 30 stepeni

Čubrilo najavljuje da se u sredu očekuje dodatno osveženje, te bi u četvrtak maksimumi mogli da budu od 21 do 30 stepeni Celzijusa.

"U drugom delu nedelje će i noći biti prijatnije, dok bi dnevni maksimumi polako bili u porastu i za sledeći vikend bi se kretali od 27 do 35 stepeni Celzijusa", kaže on i dodaje da je novo prolazno osveženje moguće ponovo oko 27. avgusta.

"Sam kraj meseca je dosta upitan po pitanju sinoptike ali postoji određena verovatnoća, trenutno ne preko 30% da usledi osetnije osveženje uz padavine", poručuje on.

"Ubica Lucifera" stigao u Srbiju

Meteorolog Ivan Ristić najavio je pre nekoliko dana da nam nakon tropskih 40 stepeni Celzijusa stiže osveženje koje je nazvao "Luciferkiller" ("Ubica Lucifera"), i to na Preobraženje.

"'Lucifer killer' stiže u nedelju popodne i ponedeljak, još malo izdržite. Ovaj produženi afrički toplotni talas, koji je danima i danima držao našu zemlju kao taoca, izgleda konačno ima kraj. Pravi nokaut", naveo je Ristić ranije.

RHMZ prognoza za naredna tri dana

Prognoza za ponedeljak

Tome u prilog ide i vremenska prognoza RHMZ za narednih pet dana u kojoj se jasno vidi da osveženje u neke krajeve Srbije stiže već danas. Sudeći prema prognozi RHMZ, pljuskovi sa grmljavinom danas će pogoditi južne, jugozapadne i jugoistočne delove zemlje. 

Pljuskovi sa grmljavinom danas se očekuju u Nišu, na Zlatiboru i u Prištini. Maksimalna dnevna temperatura će se kretati od 26 do 34 stepeni. Temperatura u Beogradu biće od 25 do 34 stepeni.

Prognoza za utorak

U utorak, pljuskovi sa grmljavinom izostaviće samo severni deo Srbije, a temperatura će pasti za nekoliko stepeni. Minimalna temperatura kretaće se od 13 do 23 stepena, dok će maksimalna dnevna biti od 18 do 33 stepena, što je znatna razlika u odnosu na 40 stepeni koje smo imali prethodne sedmice. U Beogradu će u utorak biti pljuskova sa grmljavinom, a maksimalna dnevna temperatura biće do 31 stepen.

Prognoza za sredu

U sredu će se u većini Srbije nastaviti nestabilno vreme sa mogućim pljuskovima i grmljavinom. Minimalna temperatura biće od 15 do 22 stepena, dok će maksimalna dnevna biti od 24 do 32 stepena. U Beogradu će u sredu biti nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Minimalna temperatura biće 22, maksimalna dnevna 32 stepena.

Srbija se danas cepa na dva dela

U Srbiji su i danas na snazi dve vrste meteoalarma i to zbog tri pojave. Narandžasta i žuta upozorenja i dalje su na snazi u više delova zemlje zbog visokih temperatura.

Narandžasto i žuto upozorenje na snazi su i zbog grmljavine u sledećim delovima zemlje:

  • Bačka
  • Srem
  • Zapadna Srbija
  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadna Srbija
  • Kosovo i Metohija

Narandžasto i žuto upozorenje zbog pljuskova na snazi su u sledećim delovima zemlje:

  • Zapadna Srbija
  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadna Srbija
  • Kosovo i Metohija

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

"PO OVAKVIM VRUĆINAMA DOLAZI I OVAJ TIHI UBICA" Meteorolog najavio nešto mnogo gore od toplotnog talasa! OVO JE NAJAVIO ZA JESEN  Kurir televizija

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)