Evo kako se posti za Preobraženje Gospodnje: Čak i oni koji inače jedu mrsno, danas bi trebalo da ispoštuju

Preobraženje Gospodnje je jedan od 12 velikih Isusovih praznika.

MONDO/Uroš Arsić

Srpska pravoslavna crkva 19. avgusta po gregorijanskom kalendaru (6. avgusta po julijanskom) proslavlja Preobraženje Gospodnje. Pravoslavni vernici na Preobraženje poste, a čak i oni koji inače konzumiraju mrsnu hranu tokom Gospojinskog posta, to nikako ne bi trebalo da čine na današnji dan.

Dok jedni jedu samo hleb i voće, najčešće grožđe, drugi na današnji dan prazničnoj trpezi pridodaju ribu i vino. U crkvama se na kraju svetih liturgija, osveštava grožđe i deli narodu, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a u krajevima gde nema grožđa, to se čini sa bilo kojim drugim voćem.

Grožđe se deli i na grobljima, za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Preobraženje među vernicima ima izuzetan značaj, pa je zbog toga veliki broj pravoslavnih hramova u Srbiji posvećen upravo ovom prazniku. Među najpoznatijim su crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, srpskoj Svetoj Gori.

Crkveni vašari s narodnim veseljem održavaju se širom Srbije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN  Kurir TV

 (Prva/MONDO/J.D.)