Masovni pomor na poznatom jezeru u Srbiji: Nestvaran prizor, meštani ne pamte ovo još od 80-ih

Nivo jezera Ćelije od letos je niži za dva metra, ali stručnjaci smatraju da razloga za brigu nema.

Printscreen RTS

Nivo jezera Ćelije od letos je niži za dva metra, što je drastično izmenilo izgled Zlatarskog basena, najplićeg među tri u sastavu akumulacije. Kod sela Bogiše, nestvarna slika. Na isušenoj obali hiljade ljuštura školjki i puževa. 

"Ja sam na jezeru od '79 - 80 kad su pustili to jezero‚ i ovako ne pamtim. Jedino kad je bilo za vreme rata kad su ispuštali jezero, ono je bilo prazno, tu nije bilo vode ništa, a ovu sušu i ovako ne pamtim. Kažu da svakog dana se povlači po pet, šest cm", navodi Mića Tripković iz Kruševca.

Mija Stefanović iz Kruševca dodaje: "Ovo nikad nije bilo. Vidite puževi, puna obala kompletno. To je povučena voda otišlo je to bestraga, da nema gde ni da se peca, i ja strahujem da li će imati vode uopšte za piće".

Razloga za brigu nema, kažu stručnjaci. Voda u akumulaciji je na koti 275m n/v što je kažu, više nego dovoljno za nesmetan rad Fabrike u Majdevu i da ekstremni vremenski uslovi potraju. Sa druge strane, uslovili su manjak kiseonika i vode u priobalju što je jedan od mogućih razloga za uginuće školjki i puževa.

Printscreen RTS 

"Postoji i druga mogućnost, sama smena generacije kod ovih školjki i pužiča. Jezero je dosta staro, 45 godina, Cygnea anodonta živi 40 godina, a pužiči žive od 5 do 25 godina, takođe je moguće da je i to jedan od razloga za takozvani masovni pomor. Kvalitet vode nije narušen u ovom trenutku zbog ove pojave, to zasigurno tvrdim, jer mi vršimo svakodnevnu kontrolu procesa same vode, kako mikrobiološke tako i hemijski”, ističe Brankica Dančevska, šef mikrobiološke laboratorije Fabrike vode Majdevo.

To potvrđuju i analize kruševačkog Zavoda za javno zdravlje koji vodu u distributivnoj meži kontroliše tri puta nedeljno.

Printscreen RTS 

(Mondo, RTS, I.L.)