Afrički talas se zaglavio na Balkanu, pritiska nas sparinama: Dolazi polarni vrtlog i donosi veliku promenu

Tokom sledeće nedelje očekuje nas vremenski preokret, a najavljeno je i dodatno zahlađenje.

MONDO/Stefan Stojanović

Srbiju naredne nedelje očekuje drastičan pad temeperature uz velike količine padavina, u pojedinim mestima se očekuju i temperature ispod 15°C.

"U nedelju se očekuje pretežno sunčano i ponovo veoma toplo vreme, sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. Sledeće sedmice biće promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom", najavio je Republički hidrometeorološki zavod RHMZ.

U nedelju i ponedeljak u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće umeren i jak, na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, odnosno košava, dodali su.

Prema prognozi RHMZ-a za narednih nekoliko dana, u Srbiji se značajan pad temperature očekuje već u ponedeljak, kada će se maksimalne dnevne temperature kretati od 22°C do 28°C, a minimalne od 15 stepeni, pa sve do 21°C. Očekuje se da će najhladnije mesto u Srbiji biti Zlatibor, i to u sredu kada će živa u termometru dostići tek 10. podeok.

I ostalim mestima u našoj zemlji tada se očekuje nestabilno vreme sa minimalnim temperaturama od 14 do 16°C. I meteorolog Ivan Ristić je istakao da nas očekuje vremenski preokret tokom sledeće nedelje, a najavio je i dodatno zahlađenje.

"U ponedeljak popodne počeće kiša koja će padati u većem delu Srbije. Očekujemo da će ova kiša biti značajna, pogotovo u delovima zemlje koji su najviše pogođeni sušom. Ali ono što je najvažnije, doći će do prodora hladnog vazduha sa severa Evrope. Krajem sledeće nedelje očekujemo formiranje polarnog vrtloga iznad Severnog mora, što će dodatno spustiti temperature", rekao je on za "Kurir" i dodao:

"Temperatura će pasti ispod 20 stepeni, a jutarnje temperature će biti tek nešto više od 10 stepeni. Dakle, osim kišobrana, vreme je da izvadite i toplu garderobu. Biće to nagli prelaz sa letnjih vrelina na prave jesenje temperature, što je uvek izazov za organizam."

Ova drastična promena vremena, prema Ristićevim rečima, donosi i olujne vetrove.

"Uspostavlja se mlazna struja, veoma jak vetar koji će doneti osveženje sa severnog pola, a to znači i intenzivne pljuskove i grmljavinu u narednih nekoliko dana. Pripremite se za oluje i hladnije dane, jer nas očekuju nagle promene koje će označiti kraj leta", rekao je Ristić.

Kakva će biti druga polovina septembra?

Meteorolog Ivan Ristić je ranije otkrio da ćemo sredinu septembra dočekati sa neverovatnim maksimalnim temperaturama od oko 20 stepeni.

"Polarni vrtlog će oduvati vreo afrički vazduh vazduh koji se zaglavio na Balkanu i pritiska nas sparinama i vrućinama već 90 dana! Treba spremiti jesenju garderobu i nositi kišobran", poručuje Ristić.

Posle 15. septembra očekuje se češći uticaj ciklona, koji će doneti obilne padavine na obale Jadranskog mora, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, dok će na području Srbije biti manje padavina biti manja uz pojačan jugoistočni vetar.

(Mondo, I.L.)