Istražujemo kako će biti kažnjavani bahati vozači: Ovi prekršaji vode u zatvor

Od trajnog oduzimanja automobila do kazne zatvora, promene Zakona o saobraćaju mogle bi drastično da utiču na bahate vozače i kažnjavaju ih

MONDO/Uroš Arsić/Shutterstock/Lamar Belina

Predlog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi do kraja godine trebalo da se nađe na javnoj raspravi, a onda i pred poslanicima u Skupštini Srbije, predviđa mnoge izmene u vidu sankcija – od trajnog oduzimanja automobile do kazne zatvora, u zavisnosti od težine prekršaja.

Pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković najavio je nedavno da će se u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja naći mera privremenog, ali i trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj. On je rekao da vozilo može da bude oduzeto trajno ili privremeno, pa čak i ako je pozajmljeno.

"Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom jer ta mera ima jako veliki uticaj", rekao je Koković.

"Na stolu" je i moguće oduzimanje vozačke dozvole za najteže saobraćajne prekršaje, vozače koji izazovu nesreće sa teškim telesnim povredama ili poginulim licima, kao i lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače.

U Beogradu već pooštrene neke kazne

Pre toga, na snagu je od 16. septembra stupio sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine na četiri lokacije u Beogradu, čime su za ovaj prekršaj već povećane moguće kazne.

MONDO/Stefan Stojanović 

Sistem će se primenjivati u Bulevaru Mihajla Pupina – Brankov most, raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, na raskrsnici ulica Antifašističke borbe i Jurija Gagarina, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Vlasniku vozila kojim je učinjen prekršaj biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

Cilj pooštravanja ovih mera, kako smo saznali, nije kažnjavanje građana nego namera da se preventivnim delovanjem spreče prekoračenja brzine odnosno pravljenje drugih prekršaja.

U kojoj meri se, za sada prave prekršaji videlo se već u prva 24 sata od kada je pokrenut sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, kada je zabeleženo pet ekstremnih prekoračenja brzine, sa više od 30 kilometra na čas iznad ograničenja.

Mondo/ Stefan Stojanović 

Pored prekoračenja brzine i prolaska na crveno svetlo, sistem za automatsku detekciju kontroliše i nekorišćenje sigurnosnog pojasa, upotrebu mobilnog telefona, nepravilno prestrojavanje, neustupanje prvenstva prolaza. U Srbiji se takvi sistemi nalaze na 131. lokaciji, a prema planu za Beograd, trebalo da se postavi na 51. lokaciji.

Kakva je procedura kad vas kamera snimi?

Tragom ove vesti proverili smo kakva je procedura kada vozača, koji je napravio prekršaj, snimi jedna od kamera.

"Na osnovu registracije, odnosno broja, operater traži u bazi ime i prezime vlasnika i najpre sledi provera da li se podaci o vozilu slažu sa fotografijama. Fotografije, na kojima se jasno vidi registracija, uz tačno navedeno vreme i mesto prekršaja, štampa se i šalju na adresu vlasnika, sa pozivom da dođe u Odeljenje za rasvetljavanje prekršaja i izjasni se o identitetu lica koje je upravljalo njegovim vozilom", rekao je advokat Nenad Alekić za Mondo.

Kakve su trenutne kazne?

Za prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 10 km/h trenutno je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000 dinara. Za prekoračenje brzine od 11-20km/h sleduje novčana kazna od 5.000 do 10.000 dinara. Za prekoračenje od 31 do 50 km/h propisana je kazna od 10.000 do  20.000 dinara i 4 kaznena poena, od 51 do 70 km/h plaća se 40.000 ili 1/30 dana zatvora uz 7 poena.

Za vožnju iznad 70km/h vozač može biti kažnjen od 100.000 do 120.000 dinara, uz minimalno 15 dana zatvorske kazne i 14 kaznenih poena, a vozači koji pod dejstvom alkohola sednu za volan, a kontrolom se utvrdi da imaju preko 2.1 promila u krvi, biće kažnjeni sa 30 do 60 dana zatvora, 15 poena i najmanje 9 meseci zabrane upravljanja.

(Mondo.rs)