Lazar zbog stava o vojnom roku dobija pretnje, okršaj imao i sa čovekom u radnji! "Kazao je da sam izdajnik"

Lazar kaže da mu nije jasno kako, u ovom slučaju, njegovo mišljenje može da utiče na čoveka koji može otac da mu bude, po godinama i zrelosti, kao ni mnoge koji su ređali poruke mržnje na mrežama zbog stava o vojnom roku

tik tok/lazar lazarevic

"Da li vi stvarno mislite da ćemo mi mladi da uzmemo pušku, idemo u tenk ili kao pešadija da na nekog pucamo i ubijamo za svoju državu" – pitanje mladog tiktokera Lazara povodom vesti o uvođenju vojnog roka, izazvalo je pravu buru u javnosti.

Vest da će u Srbiji uskoro ponovo morati da se zadužuju uniforme i oružje nije naišla na prihvatanje dela javnosti, a nakon što je predsednik Aleksadar Vučić rekao da je potpisao saglasnost o uvođenju obaveznog vojnog roka među protivnicima te ideje našao se i Lazar, koji je putem svojih mreža izrazio neslaganje.

Njegova poruka da „niko ne pita omladinu da li je voljna da se bori za Srbiju i da li misle da će ista ta omladina da uzme puške i na nekog puca za svoju državu", razbesnela je Srbiju, ako je suditi po delu komentara i reakcija na mrežama i u medijima, a Lazar ni nakon takve oštre reakcije ne odustaje od svojih stavova.

Međutim, iako je ovaj mladić izrazio svoj stav i mišljenje, što mu je Ustavom zagarantovano i apsolutno nikog ne ugrožava, stvar je otišla u drugu krajnost, kada su na mrežama počele da se montiraju različite poruke, praćene delovima njegovog videa.

"Pojavio se video gde je izmontiran deo moje izjave, pokazne vežbe neke vojne jedinice i pominjanja KiM, koji je počeo masovno da se deli, toliko da je postao viralan i stigao do nekih kasarni odakle su, navodno kako su mi rekli, 'pripremaju doček' (kad dođe na odsluženje vojnog roka) i da se nadam da neću doći baš kod njih", rekao je za Mondo.

Koliko je daleko otišlo pokazala je i scena koju je imao u trgovini, u kojoj radi, kada je prišao jednom čoveku da pomogne sa merenjem namirnica, koji je, prema Lazarevom svedočenju, odbio pomoć kada ga je prepoznao.

"A, ne, ne. Ti si izdajnik, ti nećeš u vojsku. Ne treba mi tvoja pomoć", ispričao je, međutim, ovaj mladić nije poklekao pred provokacijom, pa je gospodinu mirno odgovorio "možda neću da idem u vojsku, ali ću tebi sad da pomognem".

Lazar kaže da mu nije jasno kako, u ovom slučaju, njegovo mišljenje može da utiče na čoveka koji može otac da mu bude, po godinama i zrelosti, kao ni mnoge koji su ređali poruke mržnje na mrežama.

"Njega je toliko povredilo moje mišljenje i šta planiram sa svojim životom koje mi on nije dao. Ja sam u tom videu saopštio svoje mišljenje. Nisam rekao „ti koji ovo slušaš, moraš da me razumeš i rekao da smatram da veći deo omladine razmišlja kao i ja. Hajde što su me muškarci prozivali, ali devojke su mi pisale preteće poruke. Zbog mog mišljenja. Meni ako se nečije mišljenje ne sviđa, samo ću proći dalje...ne slušam. Koliko mora neko da ima zlu krv? Nisam pozivao narod na štrajk, širio govor mržnje, rekao sam svoj stav", kazao je.

Posebno su ga šokirale, kaže za naš portal, preteće poruke koje je dobijao od devojaka, gde su "do detalja opisivale šta mu treba uraditi, na koji načim mučiti, prebiti...i dodao da nikako ne može da shvati i prihvati da stradaš ako imaš drugačije mišljenje od mase.

"Na kraju dana, ta vojska i dalje postoji, uvođenje vojnog roka ne zavisi od mene", dodao je.

Reakcije građana podeljene

Beograđani su takođe podeljeni po ovom pitanju, pa smo u anketi koju je sproveo MONDO čuli različite stavove.

"Smatram da ne treba ponovo da se uvodi obavezni vojni rok. To mislim iz prostog razloga što traje samo četiri meseca. Za ta četiri meseca treba da osposobe nekog, prvo da ustane rano, da ima radnu naviku, još više da barata oružjem, a to je tehnički neizvodljivo. Samo zbog toga", kazao nam je jedan Beograđanin.

"Što se tiče vojnog roka, ne znam jesu li mi gori ovi što žele da ljudi idu da služe vojni rok kako bi naučili složiti krevet ili ovi što te ubeđuju da se tamo ne ide kako bi nekada u nekom ratu poginuo. Svašta", navodi se u jednom postu na mreži X.

Još jedan korak do vraćanja vojne obaveze

Nakon što je predsednik Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka, do ponovnog uvođenja ove obaveze Srbiju deli samo još usvajanje od strane Vlade. Da je u pitanju proceduralna stvar rekao je i premijer Miloš Vučević, koji je najavio da će sednica Vlade sa ovom temom biti održana ove nedelje

Ukoliko Vlada Srbije usvoji odluku, vojni rok bi trebalo da traje 75 dana i biće organizovan iz dva dela, 60 dana obuke i 15 dana vežbe. Za muškarce, starije od 18 godina, bio bi obavezan, a za žene dobrovoljan.

(Mondo.rs)