Ni iskusni vozači ne znaju razliku između ova dva znaka: Viđate ih svaki dan i veoma su bitni

Značenje plavog, okruglog i kvadratnog saobraćajnog znaka sa strelicom.

MONDO/Stefan Stojanović

Poznavanje saobraćajnih znakova je neophodno za bezbednu vožnju, međutim veći broj vozača zaboravi šta pojedini znače što može da dovede i do ozbiljnih posledica. 

Vozači pored pojedinih saobraćajnih znakova čije su značenje zaboravili prolaze svakodnevno, a pojedini podrazumevaju da znaju šta on znači. Takav je slučaj sa dva saobraćajna znaka koji slično izgledaju a imaju potpuno drugačije značenje. Reč je o dva plava znaka. 

Jedan je okrugao sa belom strelicom. Drugi je kvadratnog oblika i isto ima belu strelicu. 

Saobraćajni znak koji je prvi pomenut, odnosno okrugao znak sa belom strelicom označava obavezan smer, odnosno obavezuje vozača da moraju da nastave da se kreću pravo. Drugi pomenuti znak, odnosno znak kvadratnog oblika sa belom strelicom, obaveštava vozače da se nalaze u jednosmernoj ulici. 

"Nije mi ni palo na pamet da drugi znak označava da je reč o jednosmernoj ulici. Mislio sam da se označava da samo tuda smem da vozim", kazao nam je jedan Beograđanin.

Podsetimo, ranije smo pisali o saobraćajnom znaku koji zbunjuje mnoge vozače. Reč je o znaku koji predstavlja prestanak zabrana i ograničenja.

Ovaj znak predstavlja prestanak zabrana i ograničenja, u stvari označava mesta na putu odakle prestaju da važe odgovarajuća ograničenja i zabrane, koje su pre tog mesta uspostavljene saobraćajnim znakovima zabrane i ograničenja, postavljenim na tom putu. Bilo da je u pitanju ograničenje brzine, zabrana preticanja, itd... sve to prestaje nakon ovog znaka.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

NOVINAR U ČUDU POSLE BIZARNE NESREĆE NA CERAKU: Zamisli da si u kafiću i udari te SAOBRAĆAJNI ZNAK! Evo šta je s povređenom decom  Kurir TV

(MONDO/Ivana Vlajković)