Polarni vrtlog stiže u Srbiju i drastično obara temperaturu: Ristić otkriva kakva nas zima očekuje

Nakon prvog zahlađenja krajem septembra i početkom oktobra, od sredine oktobra, poručuje Ristić, stiže osetniji pad temperature vazduha uz novi prodor hladnog arktičkog vazduha.

MONDO/Stefan Stojanović

Polarni vrtlog ponovo stiže u Evropu i u sklopu njega će doći do novog prodora hladnog arktičkog vazduha. Zahlađenje će zahvatiti zapadnu i severozapadnu Evropu u toku sledeće nedelje. Meteorolog Ivan Ristić navodi da je tokom vikenda usledila stabilizacija vremena, a sunćano vreme zadržaće se sve do sredine nedelje: 

"Istovremeno se očekuje i formiranje dubokog ciklona koji će u tim delovima Evrope doneti puno kiše i jake vetrove. U Srbiji je ovog vikenda usledila stabilizacija vremena uz puno sunca i imali smo relativno toplo i prijatno vreme. Temperatura vazduha dostiže od 23 do 27 stepeni Celzijusa, ali će se sredinom sledeće nedelje, usled približavanja ciklona iz zapadne Evrope, povećati oblačnost i kod nas",  kaže Ivan Ristić.

Odakle nam stiže zahlađenje i da li će biti miholjskog leta?

Očekuje da ponegde bude kiše, ali da se ipak zadrži relativno toplo vreme, dok pravo zahlađenje stiže sledećeg vikenda, 28. I 29. septembra.

Facebok/Ivan Ristić / screenshot 

"Kroz "bečka vrata“ će ponovo proći hladniji vazduh krajem meseca, poslednjeg vikenda u septembru. Početkom oktobra će biti svežije sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od oko 20 stepeni. Jutra će biti prohladna, dok će vazdušni pritisak biti u postepenom porastu tako da će doći do nove stabilizacije vremena. U toku prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, očekuje se ponovo manji porast temperatura uz stabilno vreme. Imaćemo kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama od oko 25 stepeni", kaže Ristić.

Sve podseća na nekadašnji uvod u pravu zimu

Nakon prvog zahlađenja krajem septembra i početkom oktobra, od sredine oktobra, poručuje Ristić, stiže osetniji pad temperature vazduha uz novi prodor hladnog arktičkog vazduha.

"Kod nas će na vreme uticati azorski i sibirski anticiklon, ali i polarni vrtlog. Definitivno afrički anticiklon i islandski ciklon idu na pauzu, a usled promene cirkulacije imaćemo vremenske prilike koje sve više podsećaju na nekadašnji uvod u pravu zimu", poručuje Ristić.

(Blic, Mondo.rs, I.L.)