Ministarstvo prosvete oglasilo se o nasilju u školi u Barajevu: Sedmaci tukli petake, jedan ih pipao po genitalijama

Privedeni su đaci zbog sumnje da su maltretirali više učenika u školi u Barajevu.

Iryna Tolmachova/Shutterstock/Mondo/U. Arsić

Trojica učenika sedmog razreda Osnovne škole Knez Sima Marković u Barajevu uhapšena su zbog sumnje da su mučili i zlostavljali učenike petog razreda te škole, a jedan od njih dobio je i prijavu za polno uznemiravanje. Sumnja se da su njih trojica, u više navrata, u septembru u muškom toaletu maltretirali đake, uzimali im džeparac, tukli ih, a jedan je navodno primoravao đake da skinu donji veš i dodirivao ih je po genitalijama.

Škola je potvrdila da se incident dogodio, ali nisu jasno precizirali koji incident je u pitanju. "O svemu je obaveštena nadležna školska uprava i Ministarstvo prosvete. Škola je pokrenula sve mehanizme, slučaj je prijavljen i na platformi ”Čuvam te“. Videćemo kako će policija to okarakterisati", saopštili su iz škole.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvete o incidentu u beogradskoj školi. Naveli su da škola postupa u skladu sa zakonima.

"U narednom periodu biće mu pružena podrška kako bi prevazišao situaciju. U sve aktivnosti uključeni su i roditelji učenika. Ministarstvo prosvete i školska uprava će pratiti postupanje škole i pružati savetodavnu podršku zaposlenima u preduzimanju svih propisanih mera u skladu sa nadležnostima. U skladu sa procenom, u školu će biti upućen stručno-pedagoški nadzor i prosvetna inspekcija.

OŠ 'Knez Sima Marković' je u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, o incidentu koji se desio 10. septembra obavestila policiju, tužilaštvo, Gradski centar za socijalni rad Barajevo i nadležnu školsku upravu i Ministarstvo prosvete. Okolnosti ove nasilne situacije utvrđuju nadležni organi, tužilaštvo i policija, koji će u skladu sa rezultatima istrage dati njenu kvalifikaciju. Prema informacijama koje je Ministarstvo prosvete dobilo od škole, učenici koji su vršili nasilje udaljeni su sa nastave, pokrenuti su vaspitno disciplinski postupci, kao i pojačan vaspitni rad", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NASTAVNICI NA RUBU STRPLJENJA: Plate nisu rešene, bezbednost u školama ugrožena - štrajk je jedini izlaz?  Kurir televizija

(Kurir/MONDO/Aleksandar Blagić)