"Da budemo najbolji i ne lažemo": Pitali smo vas koje ste lekcije nastavnika primenjivali u životu?

Pitali smo građane koje su lekcije od svojih učitelja, nastavnika i profesora kasnije primenjivali u životu

Mondo

Šta je najdragocenije što ponesemo iz škole pitanje je na koje ćete čuti verovatno najrazličitije odgovore. Nekima su to lekcije iz gradiva, mnogima druženja i neraskidiva prijateljstva koja su započela već u prvim školskim danima, nekima zlata vredni saveti o životu koje su čuli od svojih nastavnika.

Ekipa portala Mondo želela je da čuje kakve su lekcije učitelji delili sa našim čitaocima, pa smo ih pitali da se na trenutak, kroz sećanja, vrate u školske dane i prisete onih dragocenih saveta koje su dobijali od njih, a kasnije su ih primenjivali u životu. Da njihov obrazovni uticaj prevazilazi granice učionice i da je uloga prosvetnih radnika ključna kako za pojedince, tako i za društvo, prepoznala je i kompanija A1 Srbija, koja je, u znak zahvalnosti, svim učiteljima, nastavnicima i profesorima omogućila neograničen internet u trajanju od 12 meseci, želeći da im oda priznanje za njihov trud, rad i posvećenost u oblikovanju naše dece i budućnosti celokupnog društva.

Svojih školskih dana jasno se seća jedan gospodin koji nam je otkrio da je u školske klupe prvi put seo 1955. godine.

"Sećam se mog učitelja koji je, pre svega, voleo decu. Taj odnos prema ljudima i deci na mene je ostavio utisak i ja sam upravo ceo život posvetio tome. Završio sam dečiju psihopatologiju, radio sam u Domu zdravlja, sa decom isključivo. A, sigurno, veliki deo tog uticaja ima rano stečeno iskustvo i rano ubačene ideje o deci i zaštiti. Učitelj, od prvog do četvrtog razreda, dosta je uticao. Svi smo bili zajedno i ta njegova ljubav i odnos, to je nešto što je na mene uticalo. Cela moja generacija je ponela tu crtu", rekao nam je.

Među nama ima dosta onih kojima su saveti dobijeni između predavanja i lekcija pomogli da steknu naviku da sa lakoćom savladaju neke životne prepreke i mnogo godina kasnije. Takvo jedno sećanje sa nama je podelio mladić koji je otkrio jedan trik svoje nastavnice, kom i danas pribegava.

"Sećam se, imali smo profesorku koja nam je dala zadatak, da svako uzme papir i, anonimno, nacrta ili napiše na papiru šta želi u budućnosti i od života. Onda bismo sve stavili na jedno mesto, a ona čitala svačiju poruku. To je bila lepa lekcija, jer je i dan danas koristim. Uzmem papir i napišem šta hoću, šta želim u budućnosti, šta hoću sutra da radim", podelio je sa nama.

Svaki nastavnik zna kolika je odgovornost na njemu kada uđe u učionicu. Osim gradiva iz knjiga, trude se da đacima tokom školovanja prenesu i neke lekcije o životu, a da je poštenje vrednost koja nikad ne bledi jedna je od najvažnijih.

"Da budete najbolji i da ne lažete, to je bila deviza svih kojih se ja sećam. To je glavno u životu, tako sam i svoju decu vaspitala i srećna sam", otkrila nam je jedna gospođa kako je dragocene savete svojih nastavnika zapamtila, usvojila, a godinama kasnije prenela i na svoju decu.

Reči staroegipatskog pisara, da su knjige vrednije od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer same grade spomenike u srcu onoga koji čita, jedna sagovornica spoznala je kroz svoje školovanje.

"Profesorka je bila magistar književnosti i umela je da nauči učenike da ne čitaju knjige, nego da razmišljaju o njima. Nekih pouka većih nije bilo kroz rečenice, ali njen nastup, stav i način na koji nas je učila da čitamo i razumemo knjige, verovatno je oblikovao mene i još nekoga iz moje generacije", otkrila nam je.

Na njeno sećanje nadovezala se i ćerka u čijem smo je društvu zatekli, pa se prisetila svoje profesorke srpskog koja je od njih napravila prave ljude.

"Ona i dan danas predaje u gimnaziji u Novom Sadu. Naša draga Vesna nas je naučila da mislimo svojom glavom, da čitamo knjige i zaista je od nas napravila prave ljude", dodala je.

Kroz "Mrežu najvažnijih influensera" kompanija A1 Srbija zahvaljuje prosvetnim radnicima na neprocenjivom doprinosu društvu i omogućava im neograničen internet za bilo koju postpaid tarifu, koji će biti dostupan svim prosvetnim radnicima u Srbiji 12 meseci od trenutka aktivacije promocije.

(Mondo.rs)