Kako da dobijete pasoš EU na osnovu porekla: U jednoj zemlji je procedura najlakša

Kako se dobija pasoš Evropske Unije na osnovu porekla.

MONDO/Stefan Stojanović

Ukoliko imamo pretke koji su rođeni u nekoj zemlji koja je članica Evropske unije i ukoliko to dokažemo na osnovu prava krvi (jus sanguinis), mogli bismo i da dođemo do državljanstva te zemlje.

Ipak, kako kažu stručnjaci, iako ovo zvuči veoma jednostavno, nije tako lako doći do papira Evropske Unije! Advokatica Jovanka Zečević podelila je svoje iskustvo kada je, na osnovu porekla svog oca, pokušala da dobije pasoš države Hrvatske.

"Moj primer je interesantan. Moj otac je rođen u Hrvatskoj kod Vukovara, državljanstvo Republike Hrvatske stekao je rođenjem tamo. Imao je njihov pasoš i mogao je da putuje bez problema svuda. Probala sam da dobijem njihovo državljanstvo, predala sam sve ono što je dokazivalo da sam njegovo dete - izvod iz knjige rođenih, svu njegovu dokumentaciju... To je bio period, a kako sam čula i sada to važi, proveravali su da li živi na adresi na koje je u Hrvatskoj prijavljen. Pošto on nije odlazio tamo i nije ni znao da mora da bude tamo u momentu provere, a oni te provere ne najavljuju, on je to državljanstvo izgubio i samim tim su i moja dokumenta ostala u papirima", kaže advokatica Zečević.

Sam momenat predaje dokumenata nije i znak da ćete dokumente i dobiti, objašnjava advokatica Zečević. Ističe da sada postoji i jedna olakšica, a to je da se ne traži više polaganje hrvatskog jezika za dobijanje dokumenata.

"Danas u pojedinim zemljama, ukoliko su deca od srpskih roditelja rođena na teritoriji neke strane zemlje, mogu odmah dobiti to državljanstvo. Tu je i brak 'za papire', a u nekim zemljama je i dalje ostalo polaganje jezika kako bi se dobili papiri", kaže advokatica Zečević.

Savetuje da se u svakom slučaju angažuje advokat, kako bi se proverila sva dokumentacija.

"Mi smo narod koji voli brzo i lako sve da dobije, pa onda postane šok kada vidite šta vam sve traže. To su birokratske zemlje koje traže ozbiljno popunjavanje formulara! I to nam je problem! Prednost Srbije je što mi danas i nemamo potrebe za raznim vizama, pa i nema toliko potrebe za tim pasošima, ali prednost je što recimo tada ne bismo morali da čekamo na pojedinim granicama", objašnjava advokatica Zečević.

Brojni načini da se stekne EU državljanstvo

Ukoliko znate svoje porodično stablo i možete "pratiti" svoje pretke do njihovih rodnih mesta u nizu evropskih zemalja, možda ćete imati i put do državljanstva. Ali imajte na umu da, ako vam je važno da zadržite svoje "originalno državljanstvo", morate da proverite da li taj put koji pronađete omogućava dvojno državljanstvo.

Advokati napominju da, iako će većina zemalja EU dozvoliti državljanstvo na osnovu porekla, tačni zahtevi razlikuju se od zemlje do zemlje! Obrada zahteva može trajati godinu, dve, pa čak i više, piše CNN.

"Ako je predak podnosioca zahteva emigrirao iz Hrvatske nakon 8. oktobra 1991. ili se preselio u zemlje nastale raspadom Jugoslavije, nemaju pravo na hrvatsko državljanstvo", za CNN rekla je Sofi Džo Voson, privatni nadzornik klijenata u londonskoj kancelariji imigracione advokatske kancelarije Fragomen.

U Irskoj lako do pasoša, Nemačka se iskupljuje za svoju "zlu prošlost"

Kada je u pitanju Irska, dozvoljeno je državljanstvo preko porekla roditelja, bake i deke koji su rođeni na ostvu Irska. Deca roditelja rođenih u Irskoj, takođe, automatski dobijaju pravo da se prijave za irski pasoš. Sa druge strane, unuci moraju da podnose zahtev kroz proces koji se zove Registracija rođenih u inostranstvu.

CNN dalje piše da Nemačka nudi državljanstvo ljudima koji mogu da dokažu da su njihovi preci bili bivši nemački državljani koje su nacisti progonili između 30. januara 1933. i 8. maja 1945. i na taj način su lišeni državljanstva. Ako su vam baka ili deka rođeni na teritoriji Austrougarske mogli biste da dobijete papire države Austrije.

Austrija takođe nudi pojednostavljen put do državljanstva za potomke ljudi koji su bili primorani da pobegnu tokom nacističkog režima.

"Relevantni predak nije morao da bude Austrijanac, već da je imao prebivalište u Austriji pre bekstva i da je bio državljanin bivše Austrougarske imperije", rekla je Sofi Džo Voson za CNN.

Rumunija nudi dva puta do državljanstva - onima koji su deca ili unuci žrtava nacističkog režima, ili deci, unucima ili praunucima Rumuna koji su rođeni u modernoj Rumuniji ili na njenim bivšim teritorijama.

Šta je sa Mađarskom?

Mađarska takođe nudi državljanstvo zasnovano na "jus sanguinis" sa nekim ograničenjima. Mađarski zakon o "jus sanguinis" pojednostavljen je 2011. kako bi se proširilo pravo na ljude koji žive u regionima koji su ranije bili deo Mađarske i potomcima Mađara koji govore mađarski jezik i mogu da pruže dokaz o mađarskom poreklu.

Kako da pronađete svoje pretke

U tekstu CNN se savetuje da započnete proces tako što ćete istražiti detaljno svoju lozu.

  • tačno mesto i datum rođenja
  • detalji emigracije vaših predaka
  • da li su se ikada naturalizovali kao državljani druge zemlje i zvanično odrekli svoje nacionalnosti
  • kopije dokumenata.

Ipak, kako navodi advokatica, ovo je samo početak. Značajno je pretražiti i lokalne matične kancelarije i gradske kuće u potrazi za kopijama vitalnih zapisa. Neophodne su tačne i precizne informacije. Iako taj rad može biti naporan, mogao bi i da se isplati dobijanjem drugog pasoša.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12  kurir televizija

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)