Običaj iz Srema iznenadio Srbe! Mnogi nisu znali da se kum ovako ispraća sa veselja: "Nije čak ni zanimljivo"

Mnogi nisu znali za ovaj običaj iz Srema.

Printscreen/Instagram

U našoj zemlji kumstvo spada u duhovno srodstvo, kum može biti na krštenju, venčanju, a prva asosijajcija kod većine građana je da je kum prijatelj za ceo život koji vas nikada neće izdati i koji će uvek biti tu za porodicu.

Kumstvo kod Srba predstavlja svetinju pa su kumovi najbliži članovi porodice. On ima posebno mesto za slavskim stolom, na svadbama i krštenjima sedi desno od mladenaca odnosno roditelja. Veličinu kumstva u našem narodu oslikava i narodna pesma "Kume brate".

Printscreen/Instagram 

Za svaki kraj naše zemlje vezani su mnogi običaji, a Srem se posebno izdvaja po jednom koji je vezan upravo za ispraćaj kuma. Na Instagram stranici "uzivosasvadbe" pojavio se video-snimak na kome se vidi kako se u ovom kraju kum prati kući. Kako se vidi na snimku, postavljene su dve stolice od vrata kuće do izlaza. Domaćin kumu stavlja stolice jednu pred drugu i tako sve do izlaza, a u pozadini svira muzika.

"Kako se u Sremu kum prati kući", navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari: "Nema lepših običaja od sremačkih. Do ujutru će da izađe. A i u srednjem Banatu, znalo je to da potraje, praćenje kuma - piše u jednom komentaru, dok u drugom stoji:

"Bravo za kumsktvo divni naši običaji. I kod nas se tako prati, kad kum zna da se veseli!"

Međutim, bilo je i onih kojima se ovo nije dopalo.

"Koje smaranje i za domaćina i za kuma, a bez smisla, čak nije ni zanimljivo... Bezveze."

Inače, glavni svatovi u Sremu su kum, starac, dever, vojvoda ili čauš.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

RUSKINJU ODUŠEVIO SVAKODNEVNI SRPSKI OBIČAJ KOJI U RUSIJI NE POSTOJI: Mi smo jedan slovenski narod, a najveća razlika je u OVOME  kurir televizija

 (Kurir/MONDO/J.D.)