Čeka nas najhladnija zima u poslednjih 10 godina: Beograd će zahvatiti snežni kolaps, čak 15 dana pod snegom

Meteorolozi najavljuju da će ova zima biti hladnija od prethodne, sa čak 15 dana sa temperaturom od -10.

MONDO/Stefan Stojanović

Predstojeća zima biće najhladnija i sa najviše snega u poslednjih 10 godina, a podsećaće na zime od pre nekoliko decenija, najavljuju meteorolozi prof. dr Aleksandar Valjarević i meteorolog Ivan Ristić. Posle devet godina u Beogradu ćemo imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara sredinom februara!

On je najavio da će u narednom periodu uraditi detaljnije prognozu za Vojvodinu i predele iznad 800 metara nadmorske visine, ali već sada očekuje da zimski planinski centar Zlatibor ima 30 dana snega, a Kopaonik 45.

"Neće biti zima kao što je bila 60-tih i 70-tih godina, ali ličiće na zimu iz 2013. Biće hladnije nego što je bilo poslednjih devet godina. Zanimljivo je da ćemo sredinom oktobra imati Miholjsko leto, čak i u novembru ćemo imati tri do četiri dana sa natprosečnim temperaturama, ali to će biti mnogo kraće nego prošle zime po našem modelu", kaže prof. dr Valjarević.

Kada je Beograd u pitanju, zanimljivo je da će se predstojeće zime često pojavljivati susnežica koja će prelaziti u sneg i neće biti vetrovita zima, osim lokalnog pojavljivanja košave, koja je sezonski vetar.

"I dalje će biti kontrasta, amplituda i pikova, ali neće biti toliko izraženih maksimuma i zato smo Ivan Ristić i ja skupili hrabrost i znanje da kažemo da će ova zima podsećati na nekadašnje, ne sa toliko snega kao pre 50-60 godina, ali biće mnogo više snega nego što smo ga imali poslednjih deset godina. Dnevne temperature u Beogradu će ići sredinom januara i polovinom februara čak i do minus 10-11 stepeni Celzijusa", kaže prof. dr Valjarević.

Prof. Valjarević i meteorolog Ristić u prognozi navode da će za vreme od oktobra do kraja februara uticati sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg.

Sneg za Novu godinu?!

"U decembru će vreme biti promenljivo i sve više će ličiti na pravo zimsko. Početkom i sredinom meseca očekujemo dva kraća otopljenja sa maksimumima od oko 10 stepeni kao uvod u dolazak hladnog fronta koji će doneti sneg u većem delu zemlje i pad temperature na oko nula stepeni. Krajem decembra će doći do stvaranja snežnog pokrivača, tako da je velika šansa da dočekamo posle ko zna koliko godina Novu godinu u pravom zimskom ambijentu sa snežnim pokrivačem", kaže meteorolog Ristić.

Januar i februar, prema sadašnjoj prognozi prof. dr Valjarevića i Ristića, biće pravi zimski meseci. Povremeno će padati sneg, a najviša dnevna temperatura biće od 0 do 5 stepeni, dok će minimalna temperatura pojedinim danima biti do -10 stepeni.

Da li smo spremni za "debeo minus“

"Čim je jači mraz počinju i problemi. Stariji ljudi će osećati možda pritisak u grudima, hladan vazduh može da preseče. Može da bude nezgodno i svi treba da se pazimo, pogotovo što smo zaboravili kako uopšte izgleda prava zima. Prošle zime samo nekoliko dana je bilo minus i baš je bilo nezgodno, a sada ako bude kako pokazuju modeli biće teško. Mogu srčani bolesnici da budu u problemu, ali svi treba da se prilagodimo ovoj promeni. Temperatura kada padne na -10 i više, koliko god godina da imate, boleće vas sinusi. Dakle, rizici su veliki, treba da se čuvamo i utopljavamo adekvatnom garderobom", upozorava Ivan Ristić.

(Nova, Mondo.rs, I.L.)