Kakva je to Super Moć ?

Ono kad u ponedeljak, dok si do guše u nagomilanom poslu, u kanc ulazi nasmejani momak, noseći u ruci cveće i prilazi tvom stolu.

Pixel-Shot/Shutterstock

Na brzaka se prebrojavaš, koji je mesec, da ti nije rodjendan, hm, ne, godišnjica, ma, nije… Jedva možeš da se snađeš da potpišeš prijemnicu i misliš kako je to sigurno neka greška, otvaraš kovertu sa porukom i odjednom, svet postaje jedno mnogo bolje mesto. Drugarica , koja živi u Americi i sa kojom nisi uspela da se vidiš dok je bila u kratkoj poseti rodnom gradu, šalje cveće i poručuje da joj je žao što se niste videle i da joj nedostaješ… Ono kad imaš utisak da ti je srce svuda i nigde, kad su ti oči pune suza a osmeh od uva do uva… Posle, dok se uzbuđenje malo stišalo, dok su ruke prestale da se tresu, gledaš u to predivno cveće na svom stolu i prosto ne možeš da se ne čudiš – kako su te nežne grančice i latice toliko jake da mogu da izazovu takvu reakciju, kakva je to magija koja te je u trenutku prebacila u zagrljaj najbolje drugarice iz detinjstva. Ne možeš da odoliš da ne zagnjuriš nos u tu malu čaroliju ispred sebe i ponovo asocijacije na zajedničke izlete i pravljenje lančića od Belih Rada i kotrljanje niz blagu padinu. ..

I zaista, kakva je to super moć u tim tananim cvetićima? Od pamtiveka je čovek svestan svoje neophodne veze sa prirodom koja ga okružuje, jer je I sam deo te prirode I dodir sa njom ga čini snažnijim I boljim.

Promo 

Moderan čovek je želeo da svemu da naučni značaj, pa se brojna istraživanja bavila emocionalnim uticajem svežeg cveća na ljude. Na univerzitetu Rutgers, posle desetomesečnog istraživanja uticaja cvetne isporuke izenađenja na primaoce, došli su do nedvosmislenog odgovora da je očigledan I dugotrajan pozitivan uticaj. Učesnici su prijavili smanjenje depresije I anksioznosti, a što je najlepše, mnogo više kontakata sa prijateljima I rodbinom.

Promo 

Dakle, cveće nije samo ukras, iako će svaku prostoriju u kojoj se nalazi ispuniti prijatnošću, dobrodošlicom. Cveće je u stvari niz simbola koji su urezani u naša bića I koja prepoznajemo instinktivno I to prepoznavanje proizvodi duboke emocionalne reakcije I omogućava nam da komuniciramo sa prirodom I sa ljudima. Naj očiglednije se ta veza vidi u kontekstu darivanja, jer kada dobijemo buket ili cvetni aranžman svežih, razigranih cvetova, sva naša čula se bude - čulo dodira nam prenosi tu predivnu energiju preko teksture nežnih latica koje su upile energiju sunca I sokove iz zemlje, mirise ušuškanih livada. Jer, niste Vi samo dobili cveće, već opipljiv dokaz nečijih osećanja I misli. I tu je onda jedna od super moći cveća, ta mogućnost da Vam svojom bojom, oblikom ili mirisom ispriča priču, da Vam kaže ono što je možda teško iskazati rečima ili jednostavno, prevaliti preko jezika. Cvetovi, takodje, mogu da Vas, kao neki ovozemaljski Skoti teleportuju u neku drugu dimenziju, vreme I mesto. Jednostavno, pomirisaćete prelepu ružu I odjednom ćete se setiti kakvog je bio ukusa komšinicin domaći sok od latica ruže za koji nikome nije htela da kaže recept, ili intenzivnog mirisa kadifica iz bakine bašte, koji je najintenzivniji kad se malo čupnu… Doduše, ima I onih koji kad pomirišu lovor iz Teleflorinih aranžmana ne mogu a da ne pomisle na pasulj, ali verujem da je I to prijatna asocijacija.

Promo 

Kada Vas neko obraduje cvetnim aranžmanom iz omiljene cvećare, nemojte tugovati što će to cveće uvenuti, već prigrlite taj predivni moment , jer cveće baš tom svojom kratkotrajnošću koja je odraz same naše kratkotrajnosti, govori da tu lepotu trebate osetiti upravo tada.

Jovanka Vajagić