Novo nasilje u beogradskoj školi! Detetu gurali glavu u WC, ovo je kazna

U školi "Bora Stanković na Banjici, nakon vršnjačkog nasilja, uveden je pojačan nadzor posle kog će biti doneta odluka o eventualnim sankcijama protiv učenika osmog razreda koji je "prvaku" gurao glavu u pisoar

Google Maps/Stevan Uskokovic

U osnovnoj školi “Bora Stanković u Beogradu, prema saznanjima MONDO portala, došlo je do vršnjačkog nasilja, kada je učenik osmog razreda gurnuo glavu u pisoar učeniku prvog razreda!

Nasilje se dogodilo u toaletu škole na Banjici, a kako smo saznali, vrlo brzo se saznalo ko je učenik koji je u istom i učestvovao.

"Učenik osmog razreda je "prvaku" gurnuo glavu u pisoar, nakon čega su ostala deca, koja su se tu zatekla, hitno pozvala obezbeđenje. Nakon toga obavestili su i učiteljicu, a ona roditelje i direktorku", rekao nam je jedan od roditelja.

Mi smo se ovim povodom obratili školi kako bismo saznali šta se desilo i kakvi su koraci preduzeti ovim povodom.

"Nakon što je slučaj prijavlljen, utvrđeno je ko je učenik koji je počinio nasilje. Održan je tim za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, uključena pp služba, a prema proceduri obavešten i MUP. Svi su upoznati sa detaljima ovog događaja i, u skladu sa pravilima i procedurom, biće pokrenut disciplinski postupak protiv učesnika", rekla je za MONDO direktorka škole Marija Latinović.

Kako saznajemo, održana je i sednica saveta roditelja, kojoj je prisustvovala i majka učenika koji je pretrpeo nasilje. Ona je, na svoju inicijativu dosla i ispričala šta se desilo, a kako nam je rečeno, zahvalila se školi na brzoj reakciji.

Prema proceduri, pojačan nadzor se vrši četiri nedelje, a nakon toga će biti doneta odluka kakve sankcije će snositi počinioci.

Nakon masakra u Ribnikaru pojačan rad na prevenciji 

U godini za nama, od masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" najviše se radilo na tome da se na viši nivo podigne bezbednost dece, te da se preventivno deluje kako bi se sprečilo nasilje, kao i razne krizne situacije. Pooštreno je ocenjivanje vladanja i ponašanja deteta – vladanje ulazi u opšti uspeh od drugog razreda, uvedene su disciplinske mere, primenjuje se humanitarni ili društveno-odgovorni rad...

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, uputio je Ministarstvu prosvete Srbije Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, povodom sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama koji neretko rezultiraju nasiljem.

Kaznene mere imaju smisla, ali ako se one ne sprovode dosledno neće postići nikakav efekat. Kako smo saznali od Zaštitnika građana, cilj je da se zakon unapredi u delu gde je to potrebno, a još važnije da se sprovede u delo.

"Predlog se odnosi na potrebu da se pojednostavi i skrati postupak protiv učenika koji bi načinio disciplinski prekršaj, jer smanjenje administriranja znači veću efikasnost u primeni same mere, da se kaznena mera sprovede do kraja", rekao je Zaštitnik građana u ranijoj izjavi za MONDO.

Kakve su sadašnje kaznene mere?

Prema važećem zakonu i pravilnicima, kaznene mere u školama u Srbiji podeljene su u odnosu na to da li je u pitanju lakša ili teža povreda obaveze učenika. Za lakšu povredu obaveze učenika kao kazna sleduju opomena, ukor odeljenskog starešine ili odeljenskog veća, smanjena ocena iz vladanja koja utiče na prosek.

Za težu povredu obaveze učenika može se dobiti ukor direktora ili nastavničkog veća, obaveza društveno-korisnog rada, smanjena ocena iz vladanja koja utiče na prosek, premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu školu, dok je eventualno izbacivanje, kao najstroža kazna, moguće samo u srednjim školama.

Kazne će se primenjivati i prilikom eventualnih napada na nastavnike, a promene se očekuju od naredne školske godine. Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Vladom Republike Srbije donelo niz mera, i to u cilju da se sistem obrazovanja u Srbiji unapredi, a nasilje među vršnjacima, ali i nad profesorima spreči.

(Mondo.rs)