Srbija na 370 kilometara od apokaliptičnog poplavnog talasa u BiH! Gde je Jablanica i koliko smo ugroženi?

Prema upozorenjima RHMZ, nivo Save biće u porastu u narednih pet dana, a izdato je i upozorenje na obilne padavine koje u nekim delovima zemlje biti praćene i grmljavinom

NIDAL SALJIC/EPA

U poplavama koje su zahvatile delove BiH stradalo je najmanje 15 osoba, koliko su nadležni prijavili do sada, a strahuje se da broj nije konačan. Padavine su u poslednja 24 sata prouzrokovale velike probleme na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo u Bosni i Hercegovini, a s obzirom na upozorenja RHMZ za Srbiju, mi smo istraživali koliko su ove opštine udaljene od nas i postoji li opasnost po Srbiju?

Jablanica je gradsko naselje u Bosni i Hercegovini, u opštini Jablanica, koje administrativno pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, a od Srbije je udaljeno oko 370 kilometara.

Čitajući vesti o stradalima, ali i ogromnoj šteti koju su padavine izazvale u ovom delu BiH, građani Srbije s pažnjom prate razvoj situacije i da li je moguće da se nevreme ovih razmera premesti ka našoj zemlji.

Uprkos upozorenju RHMZ i najavi nevremena koje se kreće na Srbiji, meteorolozi objašnjavaju da je za našu zemlju predviđeno daleko manje padavina te da scenario iz BiH, za sada, nije realan u Srbiji.

Iako je Republički hidro-meteorološki zavod dao još u četvrtak upozorenje da će Sava u narednih 5 dana imati umerene i veće poraste vodostaja, neće biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava, te za Srbiju prema aktuelnim parametrima, nema za sada opasnosti.

"Talas će popuniti Savu, ali neće stići ni do te prve granice, kada bi se u slučaju poplave preduzimale mere redovne odbrane od poplava. Što se tiče autohtonih potoka očekuje se neki porasti od kiše, ali ne očekujemo nikakva izlivanja", rekao je za Kurir meteorolog Dejan Vladiković i dodao da su usled velikog ciklona bili porasti i na reci Dravi što, takođe, utiče na Dunav ispod Bogojeva, tako da će tu biti usporeno opadanje ili čak mali porast, zbog čega će u Novom Sadu ostati na snazi redovna odbrana.

"Ovo je jak ciklon, mi smo ga videli i bilo je jasno da će doći. Očekivalo se da najviše zahvati Hrvatsku, Sloveniju, delove BiH i Crnu Goru što se i dogodilo. Kod nas je, sa druge strane, bilo mnogo manje padavina", objasnio je. 

Razmere poplave katastrofalne, broj žrtava raste

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Džazire je kazao kako je, prema nepotvrđenim informacijama, 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona u ovoj državi.

On je naveo kako su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

“Tražićemo pomoć i međunarodne zajednice, te drugih država", dodao je.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gde je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na puteve i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero“, saopšteno je iz Civilne zaštite.

(Mondo.rs)