Na Paliću buja invazivna biljka na površini vode: Posumnjali na cvetanje algi, ali dronom snimljen pravi problem

Invazivna biljka "vodena salata" prekrila je najčistiji deo Palićkog jezera.

Youtube/Nikola Tumbas/Printscreen

Poslednja dva meseca intenzivno se razvija invazivna biljka "vodena salata" u najčistijem delu Palića, a mnoge podseća na cvetanje algi, iako to nije. Prva dva segmenta najbliža Gradskom prečistaču potpuno su prekrivena gustom površinskom vegetacijom, ali čini se da tu i staje dalje njeno širenje.

Građani su primetili i ukazali na neobično bujanje zelenog rastinja na površini vode u prvom sektoru Palićkog jezera. Nakon nekoliko priloženih fotografija koji ilustruju ovu promenu, napravljene su fotografije dronom i tom reonu i na priloženim fotografijama može da se vidi o čemu se radi.

Iz Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj objasnili su o čemu se radi i zbog čega je deo jezera kompletno zelen i prekriven biljkom koja izgleda kao salata.

Biljka koja je u prvom sektoru Palićkog jezera prvi put primećena u avgustu ove godine je vodena salata (Pistia stratiotes), invazivna vrsta poreklom iz tropskih i suptropskih regiona.

"Vodena salata odlikuje se brzim rastom i sposobnošću vegetativnog razmnožavanja putem stolona, što joj omogućava efikasno zauzimanje novih staništa. Biljka formira gustu plutajuću vegetaciju na površini vode, usvajajući azot i fosfor, te blokira prodor svetlosti u dublje slojeve. Ovo u slučaju Palićkog jezera može pozitivno da utiče na regulaciju prekomernog rasta fitoplanktona i smanjenje "cvetanja vode" tokom letnjeg perioda", objašnjava Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pri Gradskoj upravi Subotica.

Na osnovu karakteristika Reh predviđa da biljka neće "preživeti" našu klimu, ali s obzirom da je ista sklona prilagođavanju nije isključeno da će se i zadržati. Nadležno preduzeće prati dalji razvoj i preduzima neophodne mere.

S obzirom na to da vodena salata ne podnosi temperature ispod 15 stepeni, malo je verovatno da će moći da prezimi u našim klimatskim uslovima. Ipak, uzimajući u obzir klimatske promene i činjenicu da se radi o invazivnoj i prilagodljivoj vrsti, potrebni su oprez i aktivno praćenje, kao i mehaničko suzbijanje - dodaje Žika Reh.

(Subotica.com, Mondo, I.L.)