5 upozorenja Sektora za vanredne situacije na poplave u Srbiji: Kroz ovu vodu ne gazite, struja posebna opasnost

Vesti o žrtvama poplava u BiH, ali i potresna svedočenja onih koji su preživeli, ali satima borili za život u bujičnim vodama, podsetila je na savete Sektora za vanredne situacije MUP, kako se treba ponašati u slučaju poplava

Youtube/Avaz/Bljesak/MONDO/Uroš Arsić/Shutterstock/Mup Srbijev

Majka koja je skočila u bujicu kako bi spasila svoju ćerku, mladi bračni par koji je zagrljen otišao u smrt, dete koje je u trenu ostalo bez 9 članova porodice…danima za nama nižu se potresne price o katastrofalnim poplavama iz BiH.

Padavine su izazvale najveće probleme na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo, a iako su od Srbije udaljene manje od 400 kilometara, klimatolog Vladimir Đurđević upozorio je da nepogode u regionu treba da budu upozorenje i lekcija za Srbiju i da se samo "igrom slučaja" nisu desile kod nas.

Vest, koju je preneo Avaz, da su otac i sin u Jalanici spasili 10 ljudi iz poplava, nakon čega je bujica povukla sina i odnela ga, podsetila je na savete Sektora za vanredne situacije MUP, kako se treba poašati u slučaju poplava.

Jedno od prvih saveta je da se ne hoda kroz vodu koja se kreće, jer i kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad.

"Ukoliko morate da prođete kroz vodu – hodajte tamo gde se voda ne pomera. Koristite štap da bi proverili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom", navode iz Sektora.

Ipak, ljubav jedne majke bila je jača od ovog upozorenja, pa je region obišla priča o Lejlli Zalihić, koja je skočila sa trećeg sprata svoje kuće, plivala tri kilometra bujicom i spasila ćerku (13)  tokom katastrofalnih poplava koja su zahvatila Buturović Polje.

Facebook/Arman Kurtić 

Šta raditi ukoliko morate da napustite stan?

Ukoliko morate da napustite dom, iz MUP-a navode da je poželjno obezbediti ga, isključiti struju na glavnom prekidaču kao i sve električne uređaje. 

"Ukoliko nađete vremena da obezbedite svoj dom na ovaj način, ne dodirujte električnu opremu ako stojite u vodi", glasi upozorenje koje može da vam spasi život u ovoj situaciji.

U slučaju da pokušaju od bujice da pobegnu vozilom, savet MUP-a građanima je da nikako ne ulaze u poplavljena područja, a u slučaju da voda opkoli vozilo, neophodno je hitno ga napustiti i uputiti se, ukoliko je moguće, na više tlo.

Takođe, eventualan prelazak brzaka i potoka pešice ili kolima može biti veoma opasan, zbog čega je savet da se to nikako ne radi.

Kako sprečiti poplave u rizičnim oblastima?

Iako će se šteta utvrđivati nedeljama i mesecima, udruženja i meštani su isticali da se deo krivice za ovakve apokaliptične prizore može pripisati i kamenolomu koji se nalazi u blizini mesta.

Rusmir SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia 

Meštani koji su razgovarali sa spasiocima tvrde da je uzrok kamenolom i da su na to ranije upozoravali. Ono što se definitivno može videti sa brojnih snimaka jeste da je klizište zaista jednim delom krenulo iz pravca kamenoloma, a u ovom pravcu su zatrpani brojni objekti, piše Klix.

Sekor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorava da je odgovorno ponašanje najbolja prevencija. 

Bacanje otpada u reke, potoke i kanale može napraviti višestruke probleme, pa se apeluje na građane da to ne čine, a ukoliko primete da postoji otpad to odmah prijave nadležnoj komunalnoj službi.

Srbija šalje tim za spasavanje u BiH

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo u BiH 36 pripadnika Tima za spasavanje iz Sektora za vanredne situacije sa 12 vozila.

Ponuđena je i pomoć u inženjerijskim mašinama, bagerima, kamionima, kao i helikopteri za spasavanje.

U gradskim sredinama, ovo se odnosi i na šahtove koji odvode atmosferske vode.

"Budite pripremljeni u slučaju da morate da napustite domaćinstvo – pripremite ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima (baterijska lampa, pištaljka, kabanica za kišu, topla odeća, duboka obuća - po mogućstvu gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, tranzistor i rezervne baterije, štap, kanap i slično)", navodi se među upozorenjima.

Građani koji žive nizvodno od brana moraju se posebno informisati o signalima za opasnost, koliko vremena je potrebno da se sklone u slučaju evakuacije kao i koja je sigurna granica za sklanjanje u slučaju njenog rušenja.

I upravo pucanje brane, koja je pokrenula klizište, meštani Jablanice navode kao razlog za kataklizmu koja ih je zadesila.

"Gore na Majdanu, kod kamenoloma, kada je bilo padavina, bujica, nastala je brana jalovine. Onda je verovatno došlo do klizišta koje je pogodilo tu branu i kada je puklo, to je izazvalo sve. To je moje mišljenje", rekao je Dnevnom avazu Smajo Tufek, meštanin Donje Jablanice.

Uputstva za ponašanje posle poplava

Uputstva Sektora za vanredne situacije savetuju građane kako da se ponašaju posle poplava, od informisanja putem sredstava javnih informisanja o vodosnabdevanju, da li je bezbedno piti vodu jer može biti zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.

Voda može takođe biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova, a uz ovaj oprez, neophodno je izbegavati vodu koja je u pokretu jer i dalje može biti opasna. 

Rusmir SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia 

"Budite pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla, putevi su možda oštećeni i opasni. Vratite se u svoje domove samo pošto nadležne službe proglase da je to bezbedno.
Nemojte koristiti električne aparate pre provere", navodi se u saopštenju.

Naročito je važno osposobiti oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme što je ranije moguće – ukoliko su oštećeni mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.

"Očistite i dezinfikujte sve što je pokvašeno. Mulj koji ostaje posle plavne vode, može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije. Ukoliko primetite uginule životinje obavestite nadležnu službu na telefonske brojeve 193 ili 1985", navodi se, uz upozorenje da opasnost postoji čak i kad se plavna voda povuče.

(Mondo.rs)