Jesenji anticiklon drastično obara temperaturu u Srbiji: Meteorolog Ristić objavio kakva nas zima čeka

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje prolećno vreme do kraja nedelje, a onda nagli pad temeprature.

Dragan Mujan/Shutterstock/RTS/PRINTSCREEN

Ove nedelje imaćemo toplo vreme nakon čega stiže pravo jesenje kao posledica jesenjeg anticiklona. Narednih dana temperatura će postepeno da raste, a onda nas očekuje nagli pad.

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava, šta je jesenji anticiklon, kako nastaje i kakve promene donosi:

"To je klasičan anticiklon koji je vladao pre, oko '80. godina prošlog veka kada je bila hladnija klima i kada smo imali hladnije zime i druga godišnja doba. Karakterišu ga hladna jutra sa temperaturom vazduha između 5 i 10 stepeni Celzijusa, s tim što ponegde gde ima magle temperatura može da bude oko 0 stepeni Celzijusa, a preko dana maksimalne dnevne temperaturu budu između 15 i 20 stepeni Celzijusa, što je relativno sveže i oko normale za drugu polovinu oktobra", kaže Ivan Ristić.

Ovaj anticiklon nalazi se atmosferi iznad centralne Evrope, a nastaje usled prodora hladnog vazduha sa severozapada i kada dođe do stabilizacije vremena nastaje anticiklon.

Facebok/Ivan Ristić / screenshot 

"Postoje Azorski i Sibirski anticikloni, oni su glavni i osnovni, a kada dođe do prodora arktičkog hladnog vazduha sa severozapada u Evropi onda se Azorski pomeri malo prema Evropi i onda bude Evropski. Dakle, evropski anticikloni su ogranci Azorskog ili Sibirskog, a ovaj što dolazi do nas biće ogranak Azorskog. Za sada su Afrički i Islandski anticikloni miruju, na pauzi su, a kada su u kombinaciji onda imamo baš pretoplo vreme", objašnjava meteorolog.

U vremenskoj prognozi za ovu nedelju navodi da će u četvrtak biti toplo do 30 stepeni Celzijusa, imaćemo pravo letnje vreme, odnosno Miholjsko leto, ali će kratko trajati.

"Otopljenje se oseća već od danas jer smo na južnoj strani ciklona koji dolaze sa Atlantika i donose topao vazduh. U sredu će biti prolazne kiše, ali će ostati toplo. U petak nam stiže front sa zapada i polako počinje da nam stiže hladniji vazduh. U odnosu na prethodne prognoze pomerilo se sve za dva dana i u petak ćemo već imati manji pad temperature. I subota će postepeno biti svežija. Sledeće nedelje očekujem da bude, umesto 25 i 30 stepeni, između 15 i 20 stepeni Celzijusa, za 10 stepeni treba da padne temperatura", kaže Ristić.

Facebok/Ivan Ristić / screenshot 

Padavine se očekuju u petak 11. oktobra, a moguće su i u subotu, dok u drugoj polovini meseca ostaje pravo jesenje vreme.

"Nema prejakog zahlađenja, ali definitivno nam ide jesenje vreme sa normalnim prosečnim temperaturom za to doba godine, a ne sa letnjim temperaturama kako je bilo, na primer, prošle godine. Do kraja oktobra ćemo imati hladna i maglovita jutra, a preko dana će biti relativno sveže, maksimalno od 15 do 20 stepeni Celzijusa", kaže Ristić.

Dodaje da ovakve vremenske prilike idu u prilog njegovoj vremenskoj prognozi za jesen/zimu 2024/2025, koju je uradio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem.

"Očekujemo da jesen/zimu budu umereno kontinentalnog tipa, a ne kao prošle godine kada je bila suptropsko-mediteranskog tipa. Vraća nam se zima kakva je nekad bila", zaključuje sagovornik.

Facebok/Ivan Ristić / screenshot 

(Blic, Mondo.rs, I.L.)