Vozači, ovaj kvar na autu možete sami da popravite: Uštedite i vreme i novac za samo par minuta

Kada vam "crkne" sijalica na automobilu, ne morate ići kod automehaničara ili autoelektričara. Vrlo lako možete sami da je zamenite.

MONDO/Uroš Arsić

Sigurno vam se nekada dogodilo da vam "crkne" sijalica u faru na automobilu usred vožnje. Prvo što vam padne na pamet jeste odlazak kod automehaničara ili autoelektričara. Međutim, nema potrebe za tim jer je zamena sijalica vrlo prosta i ceo posao završava se za manje od pet minuta.

Prednji i zadnji farovi spadaju u vrlo važne delove na vozilu. Osim toga što omogućavaju vozaču da bezbedno stigne do željene destinacije, pomaže i drugim učesnicima na putu kako bi se orijentisali zbog čega je važno da i prednji i zadnji farovi uvek ispravno rade. Zamena sijalica je jednostavna, evo kako da to sami uradite:

  1. Koje sijalice koristi vaš automobil - Prvo i osnovno, morate da znate koje sijalice ima vaš automobil. To možete pronaći u knjizi sa uputstvima za upotrebu vozila, ili na internetu kada ukucate ime i model vašeg vozila uz "user manual" (na primer, "Citroen C3 User manual".
  2. Pristup sijalici - Otvorite haubu vašeg vozila i pogledajte zadnji deo fara, kako da mu pristupite. Sa spoljašne strane nije moguće pristupiti sijalici.
  3. Izvlačenje sijalice - Kada dobro pogledate pristupnu tačku sijalici, videćete metalnu žicu koja drži sijalicu u faru. Kada nju skinete, polako izvučete sijalicu. Tada ćete primetiti da je ona zakačena kablom, odnosno napajanjem.
  4. Skidanje sijalice - Kada uhvatite zadnji deo sijalice, odvojite napajanje tako što ćete ga povući unazad, da ga skinete sa sijalice. Po izgledu, podseća na USB ulaz.
  5. Provera sijalica - Da biste proverili da li ste ispravno zamenili sijalice, upalite automobil. U slučaju da je sve kako treba, far će sijati punim sjajem.
meowKa/Shutterstock 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PROF. SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA O NOVOM SISTEMU KONTROLE SAOBRAĆAJA: Kamere ne mogu da pogreše, tamo gde se postave doći će do promene brzine  kurir televizija

(MONDO)