"Amerika je davljenik, a Evropa se već udavila": Vodi se globalni rat s Kinom, a evo kako to utiče na Srbiju!

U svetlu sve većih trgovinskih tenzija između Evropske unije i Kine, ekonomista i preduzetnik, Nemanja Antić, upozorava na neizbežnost trgovinskog rata koji bi mogao imati značajne posledice za evropsko tržište.

K1 Televizija / SHutterstock / Sven Hansche

Od automobila do konjaka, trgovinski rat između EU i Kine je neizbežan u sadašnjoj realnosti, ocenio je šef Privredne komore Evropske unije u Kini Jens Eskelund. Prema njegovim rečima, potpuni trgovinski rat je sve verovatniji ako se ništa ne promeni.

"Mislim da je sa trenutnim pravcem kretanja, trgovinski rat neizbežan, jer već nekoliko godina vidimo da kineski uvoz opada, a dok se izvoz povećava, ubrzava. Mora da se sagleda šira slika i da se zabrinutost Evrope u vezi sa politikom kineske vlade shvati ozbiljno. Mislim da je slučaj sa električnim automobilima već nekoliko meseci odvraćao pažnju od većih pitanja koja se dešavaju u trgovin", rekao je Eskelund u intervjuu za "Sauth čajna morning post".

Ovo mišljenje deli i ekonomista i preduzetnik Nemanja Antić, koji naglašava da bi potencijalni trgovinski rat mogao dovesti do oskudice kineskih proizvoda i njihovog poskupljenja u Evropi. Antić smatra da su trenutne ekonomske tenzije rezultat višegodišnje nejednakosti u trgovinskim praksama i da se glavni "rat" vodi između Amerike i Kine, jer se Evropa odavno "udavila".

"Davljenik se hvata za slamku, uvek je tako bilo. Dok je Evropa u poslednjih sto godina dominirala svetskom trgovinom kroz brodove, luke, proizvodnju, industriju, brendove i robu, oni su se masno zalagali za slobodnu trgovinu, lobirali su u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ukidali carine i kvote, čak ulagali u strana tržišta. Međutim, kako je vreme odmicalo, kineski ekonomski gigant je povećao svoju produktivnost rada i zaposlio ogromne proizvodne kapacitete, ne samo loših i jeftinih proizvoda, koju mi ovde zovemo roba široke potrošnje, kao što su odeća i obuća, već pre svega avio-industrija, automobilska industrija, baterije, čelik, gvožđe, solarni paneli, gomila ruda i energenata", rekao je ekonomista i preduzetnik Nemanja Antić i dodao:

"Retke zemlje se sada, de fakto, rudare ne u Rusiji nego u Kini, a to je sve neophodno za petu tehnokošku revoluciju zasnovanu na nanočipovima. Vodi se globalni rat, a u centru pažnje nije Evropa nego Amerika i ceo Zapadni svet. Ukupna trgovinska razmena Amerike i Kine je oko 700 milijardi dolara, dok je razmena EU i Kine nešto manje od 700 milijardi. Razmena Srbije i Kine, poređenja radi, je 100 puta manja, negde oko 7 milijardi dolara. U ovom scenariju davljenik je Amerika, a smatram da se Evropa već udavila, s obzirom da Kina ima i do 50 odsto niže cene proizvodnje panela, solanirnih panela, opreme za zelenu agendu, baterija, mikro čipova, nanotehnologija", dodao je.

Trgovinski rat između Evropske unije i Kine postaje sve neizbežniji, a ekonomista Nemanja Antić upozorava na ozbiljne posledice koje bi ovo moglo imati na evropsko tržište. On ističe da se Evropa suočava sa izazovima zbog kineskih subvencija i prednosti u proizvodnji, a sve to na pozadini trgovinskih tenzija koje su započele u prvom mandatu Donalda Trampa. Antić naglašava da bi potencijalni sukobi mogli dovesti do poskupljenja kineskih proizvoda u Evropi, a istovremeno bi mogli ugroziti evropsku konkurentnost.

"Ceo rat je počeo u prvom Trampovom mandatu kada je on došao na vlast 2016. godine. 2018. godine on je već počeo da nameće kvote i veće carine na određenu kinesku robu. Nakon njegovog smenjivanja, dolaze demokrate, a sada Evropa više nema rešenje. Kini se konstantno zamera da daje nefer i velike subvencije svojim domaćim proizvođačima mašina, automobila, električnih automobila i tih čuvenih solarnih panela. Solarni paneli možda u Srbiji nisu popularni, ali oni su u Evropi, zbog zelende agende, hit. Kineski solarni paneli su dva puta jeftiniji i dva puta bolji od evropskih. Kada bi Evropa pustila nulte carine na kinesku robu nijedan Evropljanin ne bi kupovao evropsku robu", rekao je Nemanja Antić i dodao:

"S druge strane, kada Kina prodaje svoju robu, ona zapošlajva svoje građane, radnike i zaposlene, dok Evropa ne može da širi svoje proizvodne kapacitete i pošto je Evropa neto socijalna država ona te radnike mora da zbrinjava na svoje budžete, na svoja socijalna davanja, a budžeti EU su odavno u rastućem deficitima i sve većem spoljnom dugu", naglasio je.

  • Kako će se ovaj trgovinski rat odraziti na Srbiju, koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom?

U svetlu trenutnih trgovinskih odnosa između Srbije i Kine, ekonomista i preduzetnik Nemanja Antić naglašava značaj neto izvoza i uvoza. Kako navodi, Srbija ima veliku priliku da poveća svoj izvoz u Kinu, koja sa svojih 1,4 milijarde stanovnika predstavlja ogromno tržište za srpske proizvode. Antić ističe da sporazum o slobodnoj trgovini pruža dodatne prednosti domaćim proizvođačima, omogućavajući im da plasiraju svoje proizvode bez carinskih opterećenja. Takođe, ukazuje na važnost kineskih ulaganja u Srbiju i tradiciju razmene robe između dve zemlje.

"Mi sa Kinom imamo i uvoz i izvoz robe. Kina i sa nama je u superiornoj poziciji neto izvoznika. To znači da mi pet puta više robe i uslugu uvozimo iz Kine nego što izvozimo. Za tržište male Srbije to znači da moja firma, koja je mala i u Srbiji i u svetu, ima ogromnu šansu da proda svoju robu i uslugu u Kini bez ikakvih carina. Tu priliku su iskoristili veliki broj naših prozivođača vina, bakra, prehrambenih proizvoda, farmacije, nekih mašina, sve zavisi ko koji biznis ima. Tržište Kine je 1,4 milijardi stanovnika, zamislite da imate samo jedan proizvod koji možete da plasirate u toj količini", rekao je Nemanja Antić i dodao:

"S druge strane znam da u Kini Nimbu i Šangaju oni organizuju sajmove koji su posvećeni malim evropskim zemljama gde Srbija ima svoje štandove i gde ljudi izlaži svoje robe i prozivode. Dolaze kineski privrednici, to stvarno ko ukači vezu može ozbiljan biznis da napravi. Imamo priliku da robu koju proizvedemo za 10 evra prodamo Kinezima za 10 evra, osim transporta, kineski uvoznik ne plaća nikakvu carinu i obratno što je vrlo velika prednost. U početku mi za sada ovde smo obasuti obućom i odećom i iz Kine. Taj sporazum je krenuo da se primenjuje od 1. juna ili jula ove godine, što znači da se naša privreda tek priprema u kapacitetima, informacijama, za verovatno veliku ekspanziju", rekao je Nemanja.

"Na tom tarifniku je 10.000 proizvoda koje mi njima izvozimo i 9.000 proizvoda, odnosno tarifnih brojeva, koje mi uvozimo iz Kine. Neko kaže 'mnogo smo dali Kinezima'. Pazite, Kina je ove godine najveći finansijski ulagač u Srbiju, Kina je naš politički partner. Kineske kompanije Zi Đin i Kuper su dva najveća izvoznika iz Srbije u svet. S druge strane mi smo bili obasuti kineskom robom, odećom i obućom, i pre tog ugovora. Za vreme Miloševića mi smo ovde imali gomilu kineske robe. Mi ako bismo kaznili kinesku robu sa carinom vrlo verovatno bi nam se desilo da bi nam ista ta kineska roba dolazila iz EU", dodao je Nemanja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako prekogranična e-trgovina donosi novu vitalnost gradu Ningbou?  Kineska medijska grupacija

(Prva TV/Mondo/U. M.)