Udari košave i do 100km na čas: Narednih 10 dana će biti prisutan jedan fenomen, a evo kad temperatura pada na 0

Ristić kaže da ove godine usled promene atmosferske cirkulacije na planeti Zemlji imamo umereno-kontinentalni tip klime i vreme u kom dominira sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona.

Dragan Mujan/Shutterstock/RTS/PRINTSCREEN

Temperatura između 15 i 20 stepeni, suvo i stabilno bez padavina, glasi vremenska prognoza za narednih oko 10 dana, a meteorolog Ivan Ristić poručuje da će “ko prati modele videti da je na visini relativno toplo, a u prizemlju relativno sveže", odnosno inverziju temperature koja je karakteristična za hladnu košavu u drugoj polovini nedelje i ovaj period godine.

Ovo znači da će na planinama biti toplije nego u nizijama i to upravo zbog jake hladne košave koja će negde imati udare i do 100 km na čas.

Ristić kaže da ove godine usled promene atmosferske cirkulacije na planeti Zemlji imamo umereno-kontinentalni tip klime i vreme u kom dominira sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona.

"Prema IRIE modelu nema promene u vremenskoj prognozi i očekujem da sledeće nedelje budemo pod uticajem ogranka Sibirskog, a nedelju kasnije Azorskog anticiklona. Vidim da je ovih dana borba za svaki stepen gore ili dole, zato se opustite i uživajte u ranom jesenjem vremenu", kaže Ivan Ristić.

Meteorolog napominje da će jedino košava u drugoj polovini sledeće nedelje kvariti ugođaj prijatnih jesenjih dana.

Drugu polovinu sledeće nedelje obeležiće hladna - anticiklonalna košava u Podunavlju i Pomoravlju. Od četvrtka, petka očekuje se tri dana olujnog vetra, u Vršcu će dostizati najverovatnije i 100 km/h, u drugim košavskim područjima manje, ali će biti jak - kaže Ristić za "Blic".

Dodaje da će do kraja oktobra će jutra biti maglovita i hladna sa temperaturom između 5 i 10 stepeni, u maglovitim područjima i oko 0 stepeni, a preko dana će maksimalne temperature biti između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

"Trenutno prognoza ide u prilog orjentacionoj dugoročnoj prognozi za jesen/zimu, koju smo uradili prof. dr Aleksandrom Valjarevićem i ja i po kojoj ćemo posle 10 godina imati jesen i zimu kao nekada, a ne kao prošle i prethodnih godina kada su temperature bile znatno iznad proseka", kaže Ristić.

Savetuje svima da pripreme kape, šalove, rukavice i najtoplije jakne, jer će svako ko bude nepripremljen za hladnije vreme dovesti u pitanje zdravlje.

Mnogi prognostički modeli najavili su dolazak hladnog fronta i prodor hladnog arktičkog vazduha kroz „bečka vrata“ u Srbiju.

"Posle relativno toplijeg perioda za ovo doba godine, druga polovina meseca će biti početak hladnijeg perioda i tako ćemo ući i u novembar. Neće biti prejakog zahlađenja, ali definitivno nam ide jesenje vreme sa normalnim prosečnim temperaturom", kaže Ristić.

On je objasnio da je Azorski, odnosno Evropski anticiklon koji stiže klasičan tip anticiklona koji je vladao pre, oko 80-tih godina prošlog veka kada je bila hladnija klima i kada smo imali hladnije zime i druga godišnja doba.

"Evropski anticiklon se nalazi atmosferi iznad centralne Evrope, a nastaje usled prodora hladnog vazduha sa severozapada. Kada dođe do stabilizacije vremena nastaje anticiklon. Postoje Azorski i Sibirski anticikloni, oni su osnovni, a kada dođe do prodora artičkog hladnog vazduha sa severozapada u Evropi onda se Azorski pomeri malo prema Evropi i bude evropski", zaključuje meteorolog.

(Blic, Mondo.rs, I.L.)