Mama s bebama u kolicima ne može da prođe: Bahato parkiranje u Beogradu razbesnelo javnost!

"Pauka" šalje JKP Parking servis, a nalog za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila mogu da izdaju po nalogu nadležnih organa - Komunalne policije, Saobraćajne policije ili Komunalne inspekcije, rekli su nam iz ovog preduzeća

Mondo/Stefan Stojanović/Instagram/screenshot/serbialive_beograd/parkiranje.beograd

Novi slučaj bahatog parkiranja šokirao je Beograđane, a ovoga puta bes sugrađana pojačala je činjenica da zbog nekoliko bahatih vozača, trotoarom nije mogla da prođe mama sa bebama u kolicima nije mogla prođe.

Nekoliko vozača u Ulici Vojvode Stepe, kako se vidi na snimcima objavljenim na mrežama, parkiralo je automobile na trotoaru, ostavljajući minimalan prostor za prolazak jednom licu, ali ne i u ovom slučaju , kada roditelji sa bebama u kolicima ili lica u invalidskim, tuda žele da prođu.

Jedna opcija je da se izađe na ulicu kuda prolaze vozila, sa druge strane su stepenice tako da to nije opcija.

"Ovako je svakog dana u ovoj ulici, pauk ne reaguje na poziv", navedene su reči ove Beograđanke.

Sličnu situaciju podelila je još jenda mama, i to sa Banovog brda.

"Ovo je Ulica Žarka Vukovića Pucara, generalno je ovako celo Banovo brdo! Nema mesta više gde igla da padne", navodi ona uz fotografiju bebe u kolicima, sa kojom od kola ne može da prođe.

Tragom ovih poruka mi smo istraživali na koji način građani mogu da reaguju u ovim situacijama?

"Pauka" šalje JKP Parking servis, a nalog za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila mogu da izdaju po nalogu nadležnih organa - Komunalne policije, Saobraćajne policije ili Komunalne inspekcije, rekli su za MONDO iz ovog preduzeća.

Pozivom servisnog centra Beograda građani mogu da prijave ovakve situacije, a dalje je na nadležnima, a nama su, kada smo pozvali u svojstvu građana, objasnili da "ukoliko prijavljujemo jedno, nepropisno parkirano vozilo, izlaze oni na teren, za više mora da se zove Komunalna, pa dalje postupanje prema njihovim nalozima".

Iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju za naš portal objasnili su da su nadležnosti komunalne milicije jasno propisane Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji. Upravo komunalni milicajci, uoliko zateknu na terenu, recimo, nepropisno parkirano vozilo, preduzimaju mere na koje je ovlašćena u smislu sankcionisanja učinjenog prekršaja shodno Zakonu o prekršajima.

"Prijave za narušavanje komunalnog reda u gradu, odnosno postupanja suprotno odredbama odluka Grada, pa i nepropisnog parkiranja vozila, radi efikasnijeg i pravovremenog postupanja komunalnih milicionara, u trenutku narušavanja, mogu se uputiti Servisnom centru Beograd na broj 11011, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika ili neposrednim usmenim obraćanjem komunalnom milicionaru po kojima će komunalni milicionari u skladu sa svojim ovlašćenjima postupiti u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zatečenim stanjem preduzimati mere na koje su ovlašćeni", objasnili su za MONDO.

Na kritiku da ne izlaze na teren, objasnili su da je postupanje po svim prijavama u najkraćem mogućem roku kao i uspostavljanje komunalnog reda u gradu neposrednim radom na terenu, prioritet koji komunalna milicija nastoji da ostvari.

Sve to, kažu, rade u skladu sa mogućnostima komunalne milicije, prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, a sve zavisi od obaveza koje ima i u drugim oblastima svog delovanja.

Nakon nedavnog incidenta na Vračaru, kada je poznata doktorka parkirala auto na trotoaru i delu ulice i blokirala saobraćaj gotovo sat vremena, izazvala je bes javnosti. Podsećajući na saobraćajne propise, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju, Damir Okanović, za MONDO je podsetio da je parkiranje na trotoaru po pravilu zabranjeno osim ako nije izričito dozvoljeno saobraćajnom signalizacijom.

"Parkiranje na kolovozu je po pravilu dozvoljeno osim ako nije zabranjeno saobraćajnim znakom ili ako postoje uslovi zbog kojih parkiranje na kolovozu nije dozvoljeno. Znači, na trotoaru ne mora da stoji saobraćajni znak da je zabranjeno parkiranje jer je po samom zakonu zabranjeno parkiranje na trotoaru", reko je Okanović za naš portal.

Kad treba zvati "pauka"?

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja nam je objasnio i u kom slučaju građani treba da zovu "pauka".

"Pauka treba zvati onda kad je vozilo nepropisno parkirano na način da ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju, odnosno ometa odvijanje saobraćaja. Ukoliko neko vozilom blokira izlaz iz nečijeg dvorišta i to takođe predstavlja ometanje saobraćaja", zaključio je razgovor za MONDO Damir Okanović.

(Mondo.rs)