Selo u kom voda teče uzbrdo! Gravitaciono čudo na planini Radan: "Nisu to čista posla, đavo je umešao prste"

Nedaleko od Đavolje varoši nalazi se još jedan prirodni fenomen i to u selu Ivanje na planini Radan.

Printscreen/Kurir TV/Mondo/ Predrag Vujić/

Selo Ivanje na planini Rudan nedavno je privuklo pažnju cele Srbije kada se pojavila vest da se automobili koji su ugašeni kreću uzbrdo. Ova pojava je iznenadila celu Srbiju, a kako su mediji tada preneli, smatra se da je reč o "gravitacionoj anomaliji". Ipak, postoji i drugačije mišljenje, te da se zapravo radi o optičkoj varki.

Tim povodom oglašavali su se brojni stručnjaci, profesori i meštani, a koje je ova nesvakidašnja pojava na seoskom putu ostavila u čudu. Legende koje se vezuju za ovo područje su mnogobrojne, a u nastavku možete da se upoznate sa nekim od njih.

"Gravitaciona anomalija"

Mesto u kom voda teče uzbrdo i gde će ugašen automobil krenuti nagore ostaje decenijska misterija. Iz godine u godinu ovde dolaze turisti kako bi svedočili ovom fenomenu. Iako zvanično naučno objašnjenje ove prirodne pojave ne postoji, pojedini stručnjaci su dali svoje mišljenje.

"Fenomen prirode je sigurno jer potok teče malo uzbrdo, na dužini od otprilike 200 do 250 metara i automobil se kreće u istom smeru. Znači, to je neki poremećaj magnetizma, anomalija. To je jedan od načina za objašnjenje ove pojave", izjavi je profesor Milivoje Maćejka za RTS.

Međutim, tada se pojavilo i suprotno mišljenje profesor sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Radenko Kisić koji je istakao da "gravitaciona anomalija ne postoji".

"U ovom slučaju, magnetska anomalija ne može da bude. Takođe, prema geofizičkim saznanjima za ovo područje, ne postoji ni gravimetrijska anomalija. A ako bi bila gravimetrijska anomalija, ona bi vukla ka centru, jer svaka gravimetrijska anomalija, ako bi postojala, značila bi da ispod vas postoji jedno veoma gusto telo koje svojom silom privlači ka centru, nikako uzbrdo. U tom smislu i ta anomalija ne postoji, ili nije registrovana u kontekstu geoloških ispitivanja, odnosno geoloških saznanja", rekao je Kisić.

I pored tvrdnje da nije reč o "poremećaju" gravitacije ili nekom čudu, meštani smatraju da ovde "nisu čista posla", a u prilog tome ide i to da se u blizini nalazi Đavolja varoš.

"Meštani mog sela kažu da su đavoli umešali prste sa druge strane Radan planine pošto je Đavolja Varoš u blizini. Dešavaju se ovde neka čuda kao što je ovo da se automobili kreću uzbrdo. Verujem da ima neka sila", naveo je jednom prilikom meštanin sela Ivanje.

Iz svega navedenog može se zaključiti da selo Ivanje nije obično selo. Iz njega, tvrde pojedini istraživači, poreklo vodi porodica slavnog Nikole Tesle. Odatle je, kažu, pretke Tesline, bežeći od Turaka, put odveo do Like. Godinama već šuška se o ideji da se baš tu, u Ivanju, napravi Teslin centar zbog ruže vetrova i jedinstvene energije na tom prostoru.

Misterije planine Radan

Ovo područje je isprepletano brojnim legendama i narodnih predanjima. Tako postoji narodna legenda, koja nas vraća u doba Kosovske bitke. Srpska vojska je prespavala upravo na ovoj planini pre bitke, ali ono zbog čega je ta legenda interesantna jeste zbog mesta na kome su se probudili. Ne, nije to bilo na istom mestu, već u Prokuplju. Niko nije mogao da objasni šta se zapravo desilo, ali ni da navede istinitost legende ili je opovrgne.

Legenda o Đavoljoj varoši

Prirodni spomenik Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, na samo 28 kilometara od Kuršumlije. Sve na ovom mestu je mistično. Od čuvenih figura, rudnika, do dva izvora hladne i vrlo kisele vode sa visokom mineralizacijom (Đavolja voda i Crveno vrelo), pa ne čudi što se od davnina u ovom kraju, sa kolena na koleno, prenosi priča o nekom đavolu koji je ovde “umešao prste”, pa se malo ko usuđuje da uopšte zagazi u tu vodu, jer bi "đavo mogao da mu pomuti pamet".

Starost kamenja na vrhu ovog lokaliteta procenjuje se na oko 25 miliona godina i veruje se da su ovakav izgled dobili zahvaljujući eroziji tla, odnosno erupcijom vulkana i "spiranjem" tla. Dakle, prvo nastaje kamen, a iz tog kamena nastaju figure i taj proces se stalno ponavlja - neke figure nestanu i nastaju nove.

Najpoznatija legenda je da su zemljani stubovi zapravo, okamenjeni svatovi. U celoj priči glavna uloga, naravno, pripada đavolu, na čija je obećanja o bogatom životu, naselo lokalno stanovništvo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO  Kurir TV