"EES možda neće biti ni uveden, ETIAS od maja": Seničić o odlaganju primene novog sistema za ulazak u EU

Seničić smatra da EES sistem možda i neće biti uveden usled nedoumica oko njegovog funkcionisanja.

Mondo/Stefan Stojanović/TV Prva/Printscreen

EES sistem bio je najavljen za 10. novembar, ali se usled nedoumica oko njegovog funkcionisanja, kao i isticanja pojedinih zemalja da nisu spremne za njegovu primenu, pokretanje odložilo. Novi datum još nije otkriven, dok bi ETIAS trebalo da stupi na snagu u maju 2025. godine.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, veruje da možda neće ni doći do primene EES sistema, već samo ETIAS-a na kojem se detaljnije i duže radilo.

"Bilo je planirano da se u okviru EES sistema biometrijski podaci proveravaju na granici, ali neke države koje imaju veliki broj turista su shvatile da će biti ogromne gužve, pobunili su se protiv toga i pošto nema saglasnosti nije prihvaćeno. Ne znamo kako će se na kraju primenjivati jer novi datum nije dat. Moja očekivanja su, pošto učestvujem u radu Evropske Komisije, da to neće ni biti uvedeno. Da ćemo u startu od maja meseca da se orijentišemo na ETIAS koji je mnogo jednostavniji", istakao je Seničić.

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU. Pored registaracije ovaj sistem će podrazumevati i davanje biometrijskih podataka (otiske prstiju i fotografiju lica).

ETIAS sistem podrazumevaće izdavanje dozvole za ulazak u EU koja će koštati 7 evra. ETIAS putna dozvola je uslov za ulazak za državljane bez vize, a povezana je sa putničkim pasošem, a važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT U EU, SPREMITE 7 EVRA I OVAJ FORMULAR! Iz YUTE objasnio šta predviđa ETIAS i kad počinje primena  Kurir TV

(Mondo, B92, I.L. )