"Može doći i do zastoja u radu srca": Virus hara vrtićima u Srbiji, na ove simptome treba da obratite pažnju

U Beogradu je od početka godine registrovano 16 epidemija u kojima je obolelo 145 dece.

MONDO/Stefan Stojanović

"Američki" koksaki virus, u narodu poznat i kao bolest "prljavih ruku" hara po vrtićima u Srbiji i regionu i beleži se mnogo više slučajeva nego u prethodne tri godine.

Kako epidemiolog Sonja Giljača kaže, u pitanju je zarazna bolest koja se najčešće javlja kod dece mlađe od 5 godina, ali se može javiti i kod odraslih.

"Manifestuje se u sporadičnoj i epidemijskoj formi tokom cele godine sa najvećom učestalošću tokom leta i u ranu jesen", priča doktorka.

Uzrok ovog oboljenja je virus iz grupe enterovirusa. Koksaki virus A16 je najčešći uzročnik kada govorimo o sporadičnim slučajevima, a enterovirusi 71 su obično odgovorni za epidemijsko javljanje bolesti ruku, stopala i usta (engl. Hand, Foot and Mouth disease – HFMD).

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je u Kanadi 1957. godine, a na teritoriji Beograda prva epidemija ovog oboljenja registrovana je 2014. godine.

Simptomi i zaražavanje BRNU virusom

Bolest ruku, nogu i usta počinje povišenom telesnom temperaturom, gušoboljom, zatim smanjenim apetitom, na kraju i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma, razvijaju se osipi, najčešće na stopalima, rukama i ustima, ređe u genitalnoj regiji. Simptomi mogu biti praćeni i pojavom afti na oralnoj sluzokoži.

Doktorka napominje da se kod većine dece razvija blaga klinička slika, dok su slučajevi bilo kakvih komplikacija retki.

"Do zaražavanja može doći direktnim kontaktom sa zaraženom osobom putem pljuvačke, fecesa, sadržaja iz kožnih promena, ali i preko respiratornih kapljica", navodi doktorka, dodajući da se osoba može zaraziti i indirektno, putem kontaminiranih predmeta.

Period inkubacije je kratak, iznosi 3 do 7 dana, i tada je obolela osoba najzaraznija. Međutim, doktorka poziva na oprez, jer osoba može ostati zarazna i danima i nedeljama nakon kliničkog ozdravljenja, i to preko stolice.

Moguća i teža klinička slika

"Roditelji mi dovode decu uvereni da su male boginje, a u stvari su zaražena koksaki virusom. Broj zaražene dece kontinuirano raste u poslednje tri godine, ne samo kod nas, već u celom regionu, a zvanične podatke o tome treba da saopšti Batut", rekao je za "B92" pedijatar, dr Saša Milićević.

Kako je istakao, virus može biti i veoma podmukao.

"Nastani se u telu i spoji se sa ćelijama, koje, bukvalno, razara. U nekim slučajevima može da izazove poremećaj u srčanom ritmu, a ponekad i da dovede do zastoja u radu srca. Obično napada decu sa oslabljenim imunitetom, a najčešće ne daje nikakve simptome. Čak i ako se pojavi neki, tipa poremećaja srčanog ritma, deca to ne znaju da prepoznaju", objasnio je dr Milićević.

Terapija za BRNU virus

S obzirom na to da je uzročnik virus, primenjuje se simptomatska terapija koja ublažava simptome HFMD. Takođe, daje se savet za konzumiranje tečnosti (poželjnije hladnih napitaka) zbog izbegavanja dehidratacije.

Što se tiče ospa koje se pojavljuju period povlačenja je individualan, ali se ne zadržavaju duže od par dana.

"Znate reč je o deci koja su mlađa od pet godina, njima je imunitet slab, takoreći ne izgrađen", pojasnila je doktorka.

S obzirom da se jedna Novosađanka zabrinula za zdravlje sebe i bebe koji nosi, nakon što joj se ćerkica zarazila u vrtiću, upitali smo doktorku Giljaču koliko je ovaj virus opasan za trudnice.

"Do sada u literaturi nismo imali da je zabeleženo bilo kakva vrsta komplikacija", kazala je ona.

Od početka godina 145 dece obolelo od BRNU virusa

Kako je sagovornica otkrila, od početka godine do danas na teritoriji Beograda registrovano je 16 epidemija u kojima je obolelo 145 dece.

Napominje i da to što je trenutno, kako kažu, povećan broj obolelih ne treba da čudi, jer je sada jedan od perioda kada se ovo oboljenje češće manifestuje.

Novosađanka u panici podelila šaku svog deteta

Objava uplašene Novosađanke na društvenim mrežama zabrinula je i zainteresovala druge mame, kada je pokazala kako izgledaju šake njenog deteta posle kontakta sa virusom koji je tokom letnjih meseci ove godine ispraznio čitave vrtiće u Srbiji.

facebook / novosađanke 

Fotografiju dečjih šaka u potpunosti prekrivenih sitnim crvenim ospama, pratilo je objašnjenje u kojem majka navodi da je u pitanju takozvani "američki koksaki virus", koji se lako prenosi sa osobe na osobu, a kako je u drugom stanju, zabrinuta za zdravlje sebe i bebe, upitala je ostale članice Fejsbuk grupe, koliko je opasno da se i sama zarazi pomenutim virusom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Bolest X – Nova pretnja svetu? Doktori za Kurir tvrde: Virus je veštački stvoren  Kurir televizija

(Blic/Mondo/Aleksandra Virijević)